Мед Атлант

На залізничній платформі франківські актори зіграли драму “Вигнані з раю”. ВІДЕО

В рамках фестивалю Porto Franko на платформі залізничного вокзалу франківські актори зіграли неймовірний драма-концерт “Вигнані з раю”. Ізюминкою незвичної театральної локації став ретро-потяг, який спеціально доставили до Івано-Франківська.

Кілька фото з фейсбук Ihor Ropyanyk

Гра відбувалася просто неба на франківському залізничному вокзалі, фоновими декораціями для акторів слугували вагони, перон та рейси. Глядачі з захопленням спостерігали за драма-концертом і до сліз проймалися сюжетом драми, який своїм неймовірним голосом доносила франківська актриса та співачка Галина Баранкевич.

Відео з фейсбук Мар’яна Підлісна

Атмосферно глядач перенісся на 70 років назад, коли були примусово перевезені сім’ї лемків, народ, що зберіг свою культуру, навіть будучи вигнаним зі свого Раю.

Мороз по шкірі, лемківські пісні, надзвичайне звучання оркестру, історія нашого краю, яка перегукується із сьогоденням, поділилася в мережі враженнями від драма-концерту Марія Бурдяк.

 Відео з фейсбук Мар’яна Підлісна
Режисером постановки є директор франківського драматичного театру Ростислав Держипільський. Під час драма-концерту глядач зміг почути близько 20 автентичних пісень у супроводі оркестру і хору молодих акторів театру, перейнятися веселими історіями дівування і першим коханням головної героїні, розділити з нею радість материнства й горе війни й дивуватися від незламної віри та жаги до життя.

Відео з фейсбук Олександра Коваль


Історична довідка:

Трагедію сотен тисяч лемків, котрі були примусово виселені з рідних земель згідно угоді між тимчасовим урядом Польщі та УРСР “Про взаємний обмін населенням у прикордонних районах” (1944) та під час операції “Вісла” (1947), дуже довго замовчували. Під час операції “Вісла” у 1947 р. на західні землі Польщі було насильно вивезено зі споконвічних українських територій — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини — майже 150 тисяч українців. Загалом, під час усіх операцій з переселення 1940-х рр., постраждало близько 700 тисяч українців.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...