Мед Атлант

У Франківську відновлять чотири пам’ятки архітектури

В Івано-Франківську цьогоріч активно втілюється програма відновлення пам’яток архітектури. Зараз тривають роботи у будинках №22, 24, 30 44.

Як розповів Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини ДМАКС, програма для міста нова, тому іноді доводиться вчитись на помилках, йдеться на офіційному сайті Івано-Франківська.

Процедура складна: документація повинна бути виготовлена згідно з державними будівельними нормами, пройти всі експертні висновки і лише тоді виставляють проект на електронні торги. Усі ці процеси дуже тривалі і потребують багато організаційних зусиль.

Наразі основна увага сконцентрована на архітектурний комплекс вул. Шeвченка, тому більшість об’єктів саме на цій вулиці. Вибирали будинки, по-перше, історично значимі, по-друге, стан яких вимагає термінових робіт. Адже чим швидше взятись до реставрації, тим простіше, і дешевше відбудеться процес. Паралельно тривають роботи на вул. Леся Курбаса, 5, 7, 9. У планах є будинки на вул. Січових Стрільців, 11, 16, Чорновола, 28.

Для початку ми виділили 5 млн. грн. на програму відновлення. Основна проблема – відсутність організацій, які б зробили все якісно та вчасно, виготовили хороший проект. Для нас це є нове, ми започаткували програму лиш два роки тому. Але розуміємо, що потрібно рухатись в цьому напрямі, тобто повертати історичне обличчя Івано-Франківська. Ці роботи повинні бути комплексними, тобто має реставруватись весь фасад будинку. Поки зосередились передусім на вул. Шевченка – зауважив міський голова Руслан Марцінків.

Також він підкреслив, що в місті активно реалізують програму підсвітки пам’яток архітектури. Останньою з таких підсвітили будівлю центрального корпусу медуніверситету, на черзі – Ратуша. А загалом за час існування програми освітили близько 10 споруд.

Читайте також: Франківські депутати затвердили місцеві податки і збори на території міста

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...