Мед Атлант

Загальні масштаби трудової міграції українців оцінюються в 2-3 мільйонів чоловік

 У період з 2015 і до початку 2017 працювати за кордон, хоча б одноразово, виїжджали 1,3 мільйона українців. А загальні масштаби трудової міграції можна оцінити в 2-3 мільйони осіб. Водночас більшість з них – короткострокові мігранти.

Про це в ефірі “5 каналу” заявив завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Олексій Познак.

Економісти кажуть, що зниження ВВП пов’язано і з відтоком трудових ресурсів. Це викликано тим, що країну залишають здебільшого люди середнього віку. А це означає, що податок із зарплати, який має забезпечувати пенсії або соціальну допомогу, в український бюджет не надходить.

Бюджет має продовжувати утримувати пенсійну систему, бюджет має виконувати взяті на себе раніше соціальні зобов’язання, наприклад з виховання дітей тієї людини, яка тимчасово перебуває за кордоном. Тобто, це все ті витрати, які залишаються в колишньому обсязі, їх треба фінансувати, – пояснив економіст Олег Устенко.

Крім того, в сюжеті журналістів показали сайт ukrainianpeopleleaks.com, який в режимі онлайн наочно демонструє масштаби трудової міграції з України. Згідно з даними сайту, кожні 30 секунд країну в пошуках роботи за кордоном залишає один українець.

Читайте також: Українці за рік переказали з Польщі близько 100 мільярдів гривень

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...