Мед Атлант

На Прикарпатті з’явиться музей польського письменника Станіслава Вінценза

Проект створення музею було презентовано на форумі Via Carpatia, що наразі триває у Верховинському районі Карпат.

В рамках міжнародної конференції “Коло Вінценза : Майбутнє Карпат”, що наразі триває у Криворівні, соорганізатор проекту, народний депутат України та голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький презентував проект музею імені польського письменника, філософа та перекладача Станіслава Вінценза (1888-1971 рр.), пише УНІАН.

Обговорення проекту тривало у рамках дискусії з приводу туризму в регіоні Карпат, а також обговорення інституційних та фінансових інструментів підтримки розвитку туризму найбільш високогірного регіону України.

Сьогодні ми відроджуємо історичну культурну столицю України, – заявив Княжицький, говорячи про важливість відродження культурних пам’яток на території Карпатського регіону. – Ми знаходимося справді в унікальному місці. Наші поляки знають, що для польської культури означають Закопани. Це місце, де збиралася польська інтелігенція, російська інтелігенція збиралася на сучасній території України у тимчасово окупованому Криму, а саме у Коктебелі, у Будинку Волошина. Українська інтелігенція, українські митці приїжджали сюди у Криворівню. Тому у радянські часи робилося усе, аби про це забули і щоб єдиним промислом, який залишався на Гуцульщині, була вирубка лісів. Ми повинні це змінити.

Він розповів, що сьогодні ми маємо відродити українську культурну столицю. Це стосується не лише Криворівні, а й Верховини, Верхнього Ясенова, і Бистриці, і кожного села, яке знаходиться у районі. За його словами, усі ці місця були справжнім магнітом і творчим натхненням тих представників культури, які тут мали змогу надихатися і творити.

Княжицький розповів, що Перший Президент України Михайло Грушевський також був серед людей, які фактично виросли посеред високих гір Криворівні, де сьогодні зберігся його музей. Але сам будинок українського діяча, на жаль, також був знищений радянською владою. Та найбільш визначним діячем карпатських полонин став поляк Станіслав Вінценз.

Чого ці люди їхали сюди? Вони бачили тут прекрасну природу і, найголовніше, вони бачили тут прекрасних людей – щирих і неповторних гуцулів, для яких головними були не матеріально, а духовні цінності. І тому Станіслав Вінценз народився у цьому селі, виріс тут, а потім побудував будинок у сусідньому селі. І який завжди вважав, що головною працею його життя є тритомник «На високій полонині», з якого ми переклали українською лише перший том. А це, між іншим, єдиний український епос, – розповів Княжицький.

Музей планують відкрити у Криворівні в колишньому приміщенні гуртожитку, яке належить «Укравтодору». Станіслав Вінценз народився і довгий час проживав у селах теперішнього Верховинського району Прикарпаття. Його найвідоміший твір – тритомник “На високій полонині”, де зібрано величезний етнографічний матеріал, показано побут, звичаї, духовну культуру гуцулів.

До слова, вчора, 25 червня, у рамках форуму “Via Carpatia”, відкрили інший меморіальний музей відомого гуцульського діяча – Петра Шекерика-Доникового.

Читайте також: Громада прикарпатського села блокуватиме дорогу обласного значення через її жахливий стан

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...