Мед Атлант

Чи лікують франківців з 1 липня по-новому?

З 1 липня в Україні стартував другий етап медичної реформи. Відтак, мав набути чинності новий перелік послуг первинної медичної допомоги та список безкоштовних аналізів, серед яких аналіз на загальний холестерин, глюкозу крові, загальний аналіз сечі, тести на ВІЛ, вірусні гепатити та вагітність. Журналісти МІСТА вирішили дізнатись, чи дійшли зміни до Франківська.

Як розповіла головний лікар міської поліклініки №5 Ольга Савчук, у медзакладі, що перебуває під її керівництвом,  ще триває процес впровадження реформи. Аби зміни запрацювали – слід підписати договір з Національною службою здоров’я України, перед цим виконавши низку вимог:

  • Можливість запису на візит до лікаря телефоном
  • Можливість брати всі аналізи, передбачені переліком послуг, на місці
  • Робота з електронною системою охорони здоров’я
  • Можливість укладати електронні договори з боку медичного закладу

Наразі, каже пані Ольга, поліклініка ще не виконала всіх умов.

Тільки після підписання договору запрацюють усі процеси.   У нас змін наразі нема, тому що всі заклади  у стані реформи. Ми об’єднюємося в центр надання первинної медичної допомоги, який уже й підписуватиме договір.  До того ж, є умова, що ми обов’язково повинні бути комунальним некомерційним підприємством, яким поки не є. Зараз ще працюємо на умовах попередніх субвенцій, – пояснює головний лікар.

Медик наголошує, що первинні медичні послуги та загальні аналізи були і залишаться  безкоштовними. Головні зміни стосуватимуться фінансування. Кошти для медзакладів надходитимуть не з медичної субвенції, а перераховуваватимуться на кожну людину персонально, за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”.

Ольга Савчук підкреслює, за рахунок реформи, що відбувається у місті, скоро дійдуть і до другого її етапу. Сподівається, запрацюють по-новому вже на початку серпня.

До слова, держбюджет фінансуватиме заклади, які ігнорують реформу, лише до кінця року. Якщо заклад не перейде на роботу за новою програмою, місцевій владі доведеться шукати власні джерела його утримання.

Читайте також: На Прикарпатті молодь з інвалідністю отримала побутову та відеотехніку від Карітасу. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...