Мед Атлант

Як уберегти дітей від застуд, а себе – від серцево-судинних захворювань: дослідження медиків

Часто батьки розгублено розводять руками через постійний кашель та інші хронічні захворювання, передусім пов’язані зі слабким імунітетому дітей.   Тенденцію до збільшення кількості таких випадків спостерігають працівники обласної дитячої клінічної лікарні. Тож разом із стурбованими батьками шукали причини слабкого здоров’я маленьких прикарпатців. Знайшли там, де й не сподівались: у сонячному промінні, в рибі та в молочних продуктах.

Як розповіла МІСТУ педіатр і дитячий алерголог Тамара Березна, спільно з іншими медиками Івано-Франківська сподівались знайти безпечний метод допомоги: без використання потужних ліків, що можуть зашкодити ще несформованій імунній системі.  Увагу лікарів привернуло дослідження дефіциту вітаміну D серед українців. Проект втілив у життя Інститут Педіатрії Акушерства й Гінекології, і Центр Здорової Дитини. Відтак з’ясувалось, що 82%  дорослого населення країни потерпає від  дефіциту “сонячного” вітаміну. Ще 14 % мають його недостатність, і тільки п’ятьом відсоткам українців вистачає мікроелементу.

Коли обстежували дітей віком від 6-ти до 18-ти років, побачили ще гіршу картину: у 92% виявили дефіцит вітаміну D. Фахівці кажуть, що одним із наслідків є часті простудні захворювання.

 

Коли ми вивчали роль вітаміну D, то зрозуміли, що він впливає на всю імунну систему: противірусний захист, антибактерійний, протиалергійний. Ми зрозуміли, чому діти так часто хворіють! Вітамін D дуже необхідний хворим на цукровий діабет, при хворобах кишково-шлункового тракту, для  профілактики вірусних інфекцій. Він кодує більш ніж 200 генів у серці та в судинах, а ми знаємо, що серцево-судинні захворюванняна першому місці за смертністю у світі, – пояснює алерголог.

Ознайомившись із Всеукраїнськими дослідженням, франківські медики здійснили аналогічний експеримент. За згодою батьків, в обласній дитячій клінічній лікарні відібрали 9 хворобливих дітей віком від 2 до 9 років. Це малеча, якій жмені ліків уже не допомагали, з діагнозами бронхіальної астми, атопічного дерматиту, а також хронічних ГРВЗ.  Результати абсолютно відповідали всеукраїнським дослідженням: рівень вітаміну D у крові становив 22, 7 м.о, тоді як  норма – 60-90 м.о.

Однак, за словами пані Тамари, сумну статистику можна виправити. Передусім, завдяки споживанню продуктів із високою концентрацією вітаміну D.

Денна норма вітаміну міститься у 133 л сирого молока, 3 л оливкової олії, 1,1 кг масла,  1,6 кг сирого жовтка, 1 кг печінки або 500 г свіжої риби. Потрібно не відмовляти собі в цих продуктах, – радить лікар.

Також необхідно час від часу вживати морепродукти. До прикладу, найбільше вітаміну D містять лососеві. А тим, хто не є їх палким прихильником, медики рекомендують відповідні медичні препарати, однак не радять підбирати ліки самотужки.

Крім того, дитячий алерголог Тамара Березна руйнує один з найпоширеніших міфів про те, що людський організм насичується вітаміном D через сонячне проміння.

Це правда, що в осінньо-зимовий період, коли нема сонечка і недостатньо вітаміну D, ми відчуваємо слабкість, сонливість, інколи депресію. Однак, коли діткам з бронхіальною астмою визначили рівень вітаміну 9 м.о при нормі 40 –  їм давали “Аквадитрим” протягом двох місяців (березня-квітня) і підняли до 15 м.о.  Потім протягом літа робили перерву,  сподіваючись, що за сонячний період все стане добре. Коли в кінці серпня повторили дослідження – рівень залишився той самий, – каже медик.

Вченими доведено, що під впливом шкідливих викидів у атмосфері відбулися фізико-хімічні зміни. Ультрафіолетові хвилі стали коротшими і більш жорсткими. Вони навпаки руйнують вже синтезований вітамін D у шкірі. На підтвердження цих слів Тамара Березна наводить приклад африканських народів.

Доказом є проблема африканців. 365 днів на рік у них сонячна погода, проте їм рекомендовані вдвічі більші дози вітаміну, ніж нам. Оскільки їхня шкіра не синтезує вітамін D, у них менше змоги вживати морську рибу і обмежена кількість молочних продуктів, – розповідає жінка.

У час, коли українцям катастрофічно не вистачає мікроелементу, який запобігає передовій причині смертності у країні (Ред. – серцево-судинним захворюванням), була розроблена технологія фортифікації продуктів харчування. Зокрема, збагачення вітаміном D хліба.

Насправді панацеї нема, зазначає імунолог, однак  обережне поводження на сонці, споживання продуктів і препаратів з вітаміном D, активний і здоровий спосіб життя – запорука краси і здоров’я організму.

Читайте також: Франківський професор поділився думками про створення фармацевтичного підприємства

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...