Мед Атлант

Що найбільше турбує українців під час перетину кордону: опитування

Громадяни України, які перетинають кордони, найбільше скаржаться на погану інфраструктуру, черги та довгу процедуру контролю, а про питання корупції часто воліють мовчати.

Про це розповіли експерти ГО “Європа без бар’єрів” під час прес-конференції у Києві 12 липня.

Одним із питань, яке найбільше турбувало українців при перетині кордону, було питання черг. І хоча на кожному пункті пропуску перетин кордону може тривати до півгодини, середня тривалість процедури переважно є суттєво довшою, – розповіла аналітик організації Катерина Кульчицька.

Середня названа респондентами тривалість перетину кордону на пункті пропуску з Польщею “Краківець” склала 5 годин, що є найвищим показником у дослідженні. Тривалість перетину кордону залежить від таких факторів як завантаженість, наявність окремих смуг для автобусів, обладнаного пішохідного переходу, якість дороги, процедура контролю. Так, суттєво меншою є середня тривалість перетину кордону у пункті “Смільниця”, де працює спільний контроль українських і польських прикордонних органів, а завантаженість пункту пропуску “Грушів” є меншою в тому числі через поганий стан дороги, яка до нього веде. Однією з найпоширеніших скарг є відсутність або наявність тільки платних туалетів, їхній поганий стан.

Вплив безвізу

Більше третини опитаних відзначили вплив безвізового режиму на процедуру перетину кордону, але думки в оцінці впливу розділилися.

40% опитаних подорожуючих вважають, що реформи та безвіз стали каталізатором змін у процедур перетину кордонів. Однак, на думку респондентів, відбулись як позитивні, так і негативні зрушення. Разом зі збільшенням свободи пересування, збільшились проблеми, головним чином пов’язані з тривалістю проходження кордону. Оскільки лише за червень цього року кількість громадян, що скористалися безвізовим режимом з ЄС зросла удвічі в порівнянні з минулорічним періодом, проблема інфраструктури пунктів пропуску залишатиметься головним стримуючим чинником мобільності громадян, – розповіла виконавчий директор організації Ірина Сушко.

Серед основних позитивних ефектів безвізу – пришвидшення контролю, зростання поваги і лояльності до українців з боку прикордонників сусідніх держав, серед негативних – уповільнення перетину кордону через зростання потоку і більш прискіплива перевірка документів.

Фактори корупції

Опитані на кордоні мандрівники вказували на наявність корупції по обидва боки кордону, однак з українського – більше.

Опитані громадяни вказували на наявність корупційних схем по обидва боки кордону. Однак були більш обізнані з випадками корупції в українських митних і прикордонних органах, ніж в органах сусідніх країн, – розповіла виконавчий директор ГО “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко.

З українського боку значно частіше в корумпованості звинувачували митників, аніж прикордонників. При цьому велика частка опитаних, яка на деяких пунктах пропуску сягала 50%, на питанні про корупцію вибирала варіант «Важко відповісти».

Цитати респондентів

Про процедуру та черги:
“Інколи не дуже зрозуміло, куди йти і що робити, дуже часто все міняється, в яке вікно йти, що робити?”
“Мало будок, митникам дали додаткову функцію вносити пасажирів, митник вносить, прикордонник вносить. Мають працювати 4 лінії, вони не працюють”
“Митники йдуть на обід і півтори години їх немає”
“Черги на митному контролі, бо дуже сильно риють”

Про корупцію:

”Просять на каву (100грн), частіше беруть в євро 5-10 євро, 10 доларів, гроші вкладають в паспорт”
“Немає куди поскаржитись на це, якщо щось скажеш – будеш ще винуватим” (про іноземну сторону)

“Легкові авто, щоб уникнути оподаткування, дають взятки”
“50 гривень за проїзд без черги”

Довідково:

Опитування було проведене ГО “Європа без бар’єрів” у рамках проекту “Анатомія кордону“, який виконує ГО “Європа без бар’єрів” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, на 18 пунктах пропуску на кордонах між Україною та Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією у квітні-травні 2018 року. У рамках дослідження проведено 2220 інтерв’ю, з них 1386 – з громадянами України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...