Мед Атлант

Відомі прикарпатські організації, які отримали бюджетні кошти і не повідомили про витрати

Команда Є-data оприлюднила ТОП-10 державних організацій Івано-Франківської області, які отримали кошти з бюджету, але не оприлюднили інформацію про витрати та порушують закон.

Відповідно до Закону Україні “Про відкритість використання бюджетних коштів” 15 вересня 2015 року було створено Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data.gov.ua. Всі державні установи, які отримують кошти з бюджету, зобов’язані зареєструватись на сайті та відкрито звітувати про витрачені гроші платників податків. На сьогодні не всі організації це зробили і причин цьому є декілька: від небажання, незнання до відсутності інтернету чи комп’ютерів на робочому місці.

У загальному рейтингу областей Івано-Фрвнківська область займає одну із останніх позицій: 50% розпорядників та одержувачів бюджетних коштів зареєструвались на порталі eData та розпочали звітування.

У разі невиконання закону передбачено адміністративне покарання за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення та недостовірне надання інформації.

9 серпня та 10 серпня команда Є-data проведе тренінги для представників бюджетних установ, державних та комунальних підприємств, одержувачів коштів Івано-Франківської області. Тренери розкажуть та покажуть як оприлюднювати інформацію, ознайомлять з основними засадами законодавства про відкритість використання бюджетних коштів.

Для нас важливо не тільки донесення інформації про портал, зміни та особливості реалізації закону, нам важливо зрозуміти причини чому державні установи досі не зареєструвались на порталі eData. Наша робота не завершується тренінгами. Ми пишемо листи до державних установ, робимо аналітику щодо прозорості регіонів, співпрацюємо з медіа та громадськістю, проводимо анкетування серед бухгалтерів, – зазначають організатори.

Тренінг “Нові можливості для роботи бухгалтера на порталі e-data.gov.ua” реалізується спільно з Міністерством фінансів України та з проектом “Ефективне управління державними фінансами”.

Нагадаємо, що Єдиний веб-портал використання публічних коштів створений на запит громадськості та відповідно до Закону України “Про відкритість використання публічних коштів”, відповідно до якого розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, державні та комунальні підприємства мають зареєструватися на сайті та розпочати вносити дані про використані кошти з ІІІ кварталу 2015 року.

Дати та місце проведення тренінгів:

м. Косів – вул. Незалежності, 11 (РДА), 9 серпня о 10:00
м. Надвірна– майдан Тараса Шевченка, 33 (РДА), 10 серпня о 10:00
Тривалість навчання 2 години

Довідково:

Є-data – команда, яка реалізує низку проектів з просування відкритих даних в Україні. Перший продукт – Єдиний веб-портал використання публічних коштів (e-data.gov.ua\spending.gov.ua) запрацював 15 вересня 2015 року. Є автором Концепції “Прозорий бюджет”, яка була затверджена Кабінетом Міністрів України, та стратегії Open Budget (бюджет для громадськості). Є-data виступає експертом у сфері відкритих даних та публічних фінансів та створює стратегії, розробляє сервіси, популяризує та сприяє доступності даних про використання публічних коштів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...