Мед Атлант

200 тисяч українців вже отримали “карту поляка”

Близько 200 тис. українців отримали “карту поляка”, яка підтверджує належність особи до польського народу. Водночас посольство України в Польщі не має наміру цьому протидіяти.

Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, інформують “Українські новини”.

Я відчуваю, що кількість людей, які приїжджають з України в Польщу на підставі «карти поляка», зменшується, – сказав Дещиця.

За словами посла, на сьогодні “карт” видано в районі 200 тис. При цьому про більш точнішу інформацію він порекомендував звернутися в консульства Польщі в Україні, оскільки вони видають такі польські документи.

Чи можна цьому протидіяти? По-перше, їх видає не посольство України, а посольство Польщі. По-друге, якщо є громадяни України польського походження, які хочуть визнавати свою приналежність до польської національності – то як цьому можна протидіяти? Хіба що потрібно робити так, щоб створити такі умови, щоб громадяни України були горді носити паспорт громадянина України, – додав Дещиця.

При цьому він зазначив, що отримання “карти поляка” не завжди продиктоване патріотичним поривом польських українців, а передусім економічними міркуваннями.

Дипломат пояснив, що зменшення кількості виданих “карт поляка” пов’язане з набуттям чинності безвізового режиму України з ЄС – а “карта поляка” була інструментом полегшення в’їзду на територію Польщі. Наприклад, “карта” дозволяє перебувати на території Польщі без візи протягом року.

Тому що етнічні поляки отримали карту набагато раніше і вже в’їхали в Польщу, – сказав Дещиця.

Також посол спростував, що карта поляка може використовуватися як інструмент ідеологічної експансії Польщі.

Може колись це так і планувалося – використовувати «карту» як інструмент експансії польського впливу на Україну. Але насправді одержувачі їдуть до Польщі працювати там, робити бізнес. І зовсім не для промоції польської ідеології в Україні, – вважає Дещиця.

Читайте також: На закупки в Польщу, або Які товари в Україні дорожчі і чому

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...