Мед Атлант

Обережно грип: стало відомо про циркуляцію вірусу цього сезону

“Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” розмістив інформацію про циркуляцію вірусів грипу в в епідемічному сезоні 2018-2019 років.

За даними “Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” протягом минулого епідсезону зареєстровано 5,7 млн. випадків захворювань на грип та ГРВІ, показник захворюваності на 100 тис. населення склав 14640,4.

Із загальної кількості захворілих 67,8% складають  діти віком до 17 років. Було зареєстровано 7 лабораторно підтверджених летальних випадків від  грипу та ГРВІ, з них 4 дітей. Жоден із померлих не був щеплений проти грипу.

Щеплення проти грипу є рекомендованими. Вакцинація може проводитися як за кошти місцевого бюджету та підприємств, так і за власні кошти громадян.

Епідсезон захворюваності на грип розпочнеться з жовтня 2018 року та триватиме до травня 2019 року, повідомляє МОЗ.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я віруси, які ймовірно будуть циркулювати в новому епідсезоні, наступні:

  • вірус, подібний A/Michsgan/45/2015 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016/( H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/06/2017

Міністерство охорони здоров’я акцентує на тому, що ефективним методом профілактики залишається вакцинація. Охоплення нею, в першу чергу, стосується громадян з груп ризику (медичних працівників, освітян, працівників підприємств, вагітних жінок , пацієнтів з хронічною патологією і інших).

Для епідсезону 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Одна з них уже зареєстрована в Україні, друга вакцина завершила процес спеціалізованої експертизи реєстрації, матеріали щодо третьої вакцини перебувають на розгляді у Державному експертному центрі.

Кожен українець зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити відповідне щеплення у закладі охорони здоров’я. Вакцини будуть доступні в аптеках протягом місяця”, – зазначено на сайті МОЗ.

Читайте також: Івано-Франківщина третя у списку захворюваності на кір

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...