Мед Атлант

На Надвірнянщині газифікували село

12 років громада села Верхній Майдан на Надвірнянщині добивалася газифікації свого населеного пункту.

Про це на своїй сторінці у фейсбук повідомив депутат Надвірнянської районної ради Андрій Карманський.

Сьогодні завершився проект, яким я особисто займався більше восьми років і майже 12 років працювала над його втіленням громада мого рідного Верхнього Майдану, – повідомляє депутат.

Ще в далекому 2006 мешканці Верхнього Майдану розпочали процес газифікації села. Ініціатором був Федір Іванович Онуфрак, людина, яка, на жаль, не дочекалася сьогоднішньої події, але яка до останнього подиху боролася за газифікацію.

Вже за 2 роки, до 2008-го, власними силами та коштами, верхньомайданці повністю зробили всі вуличні газопроводи загальною протяжністю 21 км. Підключили 250 домогосподарств. Але газ до села підведено не було і дев’ять років ініціативна група з Верхнього Майдану оббивала пороги міністерств, НАК Нафтогаз, обласної та районної ради, ОДА та РДА, по крихті вишукуючи кошти на підвідний газопровід Надвірна-Ланчин, який би подав газ до повністю готового для підключення села, йдеться у дописі.

В 2017 підвідний газопровід Надвірна-Ланчин ввели в експлуатацію. Ще рік знадобилося для того, щоб оновити всю документацію, привести у відповідність проект, перевірити герметичність і ще багато рутини, але врешті-решт у Верхньому Майдані підключені перші абоненти.

Люди вклали величезну суму коштів, відтак газифікація – це можливість для них розпорядитися цими грошима. Будуть вони використовувати газ чи ні, в яких пропорціях – не настільки важливо. Важливо те, що інвестиція не пропала, її не змарнували. Доцільно чи недоцільно ним користуватися, кожен сам зможе вирішити. Важливо, що люди отримали право вибору, – наголошує Карманський.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...