Мед Атлант

Антисанітарія, відсутність вентиляції, ліків: на Прикарпатті перевірили СІЗО

На Прикарпатті здійснили перевірку СІЗО.

Працівник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадським монітором здійснили візит до Івано-Франківської установи виконання покарань № 12.

Моніторингова група встановила, що адміністрація установи належним чином не вирішує питання забезпечення засуджених житловою площею за встановленими нормами. Ліжка в камерах розташовані в притул одне до одного, що порушує право на приватність ув’язнених осіб. Практично усі камери потребують ремонту, в них недостатньо природнього та штучного освітлення.

Штрафні приміщення потребують капітального ремонту. Вентиляція у штрафних приміщеннях відсутня, а і так невеликі вікна надмірно заґратовані. Санвузли не відгороджені та перебувають в антисанітарному стані.

Також, під час візиту в установі були встановлені грубі порушення прав ув’язнених на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, медична частина № 12 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» не укомплектована терапевтом, психіатром, лікарем – інфекціоністом та середнім медичним персоналом.

Представники моніторингової групи зафіксували, що на день візиту ліки в медичній частині були відсутні. Працівники медичної частини повідомили, що не мають можливості використовувати медичні препарати та засоби медичного призначення, які були закуплені за бюджетні кошти у «дореформений» період. Ці ліки знаходяться в опечатаних сховищах та вже тривалий час не приймаються на баланс філій ЦОЗ ДКВС. Як наслідок, ув’язнені не можуть отримати необхідних ліків, а терміни зберігання невикористаних медичних препаратів спливають.

Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав ув’язнених та засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їх стану здоров’я. Це значно ускладнює належне надання медичної допомоги ув’язненим, що можна віднести до катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде направлено звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

 Читайте також: Побив та забрав гроші: на Прикарпатті затримали грабіжника

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...