Мед Атлант

Для подолання булінгу треба розуміти корінь проблеми, – Кулеба

Булінг в школах – часте явище. Але говорячи про нього, часто акцентуємо свою увагу на тому, як покарати булера.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба дав роз’яснення як поводитися із тим, хто проявляє агресію.

Ґрунтуючись на теорії Гордона Ньюфелда, булінг – це явище, яке можна подолати, якщо дивитися в корінь проблеми. І змінити своє ставлення до булера як агресора, натомість побачити в цій дитині таку, яка потребує уваги, підтримки і турботи зі сторони дорослого.

Що можна зробити, щоб «розтопити серце булера»?

Запропонуйте булеру стати вашим особистим помічником на один день, надайте цій ролі важливості і в той самий час поясніть, що це є велика відповідальність; протягом дня поручіть дитині різні завдання (та навіть такі, що змусять дитину взаємодіяти зі своєю “жертвою”); при цьому обов’язково навчайте дитину чомусь новому, спілкуйтеся з нею, пояснюйте й діліться думками

Пропонуйте дітям зіграти в гру “вгадай емоцію”. При цьому емоції будете пропонувати ви, а діти намагатимуться або показати її без слів, або, навпаки, передати через інтонацію.

Розігруйте ситуації булінгу (і протидії булінгу) за допомогою лялькового театру, де булер і його жертва в якийсь з моментів можуть “помінятися місцями” (не принижуючи гідність жодної зі сторін).

За можливості облаштуйте в класі “живий куточок”, де буде мешкати тварина, яка потребуватиме догляду – в певні дні місяця таким доглядачем ставатиме булер.

Наділяйте булера ролями, що розвиватимуть його соціальні якості: лідером групи, яка має придумати 7 способів як можна вивчити уроки швидше або “молодшим вчителем”, який має навчити свого однокласника (або групу дітей) чомусь, у чому сам успішний.

Дайте можливість дитині задовольнити потребу в залежності та піклуванні, навчіть інструментам для безпечного та цивілізованого способу задовольнити потребу перемагати і домінувати.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...