Мед Атлант

Скільки можна заробити на власних запасах з погребу: експеримент франківської журналістки

Скільки можна заробити на власних запасах з погребу: експеримент франківської журналістки.

Франківська журналістка Сабіна Ружицька провела експеримент та з’ясувала, скільки можна заробити на власних запасах з погребу. Нижче публікуємо результат експерименту з посиланням на “Експрес”.

Я — самотня мати, виховую чотирирічного сина, живу в Івано-Франківську. За 27 кілометрів, у Тлумачі, мешкають мої батьки, вони отримують мінімальні пенсії.  І, як й інші українці в такому віці, багато витрачають на ліки. Хочеться допомогти їм матеріально, але не завжди це можливо. У роздумах про додатковий заробіток я зайшла у погріб — треба було набрати картоплі для вечері. Оглянулася довкола — ось де гроші! Разом із батьками ми зібрали непоганий урожай! А ще є у нас кури, що несуть яйця, півні вгодовані. Вистачить і нам, і на продаж.

Торгувати домашніми припасами найвигідніше в обласному центрі. На ринок їду в суботу рейсовим автобусом. На продаж беру тушки двох півнів, потрухи, 20 домашніх яєць, півлітра смальцю зі шкварками, банку маринованих огірків, 10 головок часнику, літр квасолі, один гарбуз середньої величини, по кілограму буряка, цибулі, три капустини, п’ять кілограмів картоплі.

За проїзд із Тлумача до Івано-Франківська плачу 20 гривень (і стільки ж за повернення), ще 4 гривні — за квитки на тролейбус. За місце на ринку віддаю 50 гривень, 20 гривень коштує ветекспертиза півнячих тушок. Підсумок — 114 гривень.

Уже за півгодини я продала тушку півня за 120 гривень та два потрухи по 15 грн. Другу тушку купили за 100, смалець — за 45, банку огірків — за 50. Домашні яйця продала по п’ять гривень за штуку, тож заробила 100 гривень. За шість шматочків гарбуза вторгувала 90 грн, за часник — 30,  буряк — 10, цибулю — 15, квасолю — 45, капусту — 15, картоплю —  32,5 гривні.

Загалом на ринку простояла чотири з половиною години і заробила 682 гривні 50 копійок. Віднявши 114 гривень витрат, отримала 568,5 гривні прибутку. І це при тому, що торгувала я на критому ринку, де ходить менше покупців. Та й наприкінці віддавала овочі дешевше, бо дуже не хотіла нести щось назад додому.

Моя сусідка з ринку, 56-річна Марія Василащук із Коломийщини, їздить сюди двічі на тиждень. Возить тушки птиці, яйця. “Овочі не беру, бо важко нести, і вторгуєш за них небагато, — розповідає. — Маю додаткових 3 — 4 тисячі на місяць”.

Продавці-селяни запевняють: торгуючи двічі на тиждень овочами та зеленню із власного городу, можна мати щонайменше 3 тисячі гривень на місяць додаткового прибутку. Якщо продавати м’ясо, молоко, сир, яйця — то й 4 — 7,5 тисячі вийде.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...