Мед Атлант

Діти є – шкіл у Франківську немає

В усіх ключових сферах життя в Україні нині відбуваються реформи: приймають нові закони, декларують кардинальні зміни, ведеться постійна боротьба зі староюсистемою, стереотипами, корупцією. Навіть попри спротив і небажання влади рухатися вперед, у ключових сферах життя українців реформи запущені. Якими будуть наслідки і що отримаємо на фініші, прогнозувати важко, але багато чого залежить не тільки від профільних міністрів-реформаторів, а й від місцевої влади та кожного з нас.

Чи ненайбільше змін відбувається нині в освіті. З 1 вересня в Україні офіційно стартувала реформа середньої освіти – “Нова українська школа”. Основний її акцент – всі зміни робляться для учнів, як результат – дитина має отримати якісні знання, що дозволять їй реалізувати себе в майбутньому. Як це все працює на практиці, мабуть, аналізувати ще зарано, бо мусить пройти час, аби першочергові зміни були апробовані. Проте важливо зосередити увагу не тільки на підходах і методах навчання, а й на самих умовах, у яких воно відбувається, –важливій проблемі, що назріває в багатьох містах України, зокрема і в Івано-Франківську, – маємо на увазі дефіцит шкіл.

Hispanic mother rushing son to school

Курйоз сучасної реформи полягає в тому, що нові підходи втілюються в старих, щерадянських школах, котрі потребують модернізації і значних фінансових вливань, а їх натомість роками ремонтують за залишковим принципом. А тим часом шкільна атмосфера просочена “совком”, і попри те, що реформи запущені, є багато об’єктивних причин, які будуть перешкоджати їх повноцінному втіленню – зокрема, велика кількість учнів у класах, їхня переповненість.Нині ці проблеми лягли на плечі місцевих чиновників, бо в рамках децентралізації балансоутримувачами шкіл є органи місцевого самоврядування.

Проблема найближчого майбутнього

Івано-Франківськ – місто, яке розвивається швидкими темпами.До того ж,у рамках децентралізації до нього найближчим часом мають приєднатися нові села – як наслідок, крім території і великої кількості новобудов, буде зростати кількість населення. Для людей, які оселяються тут, купують житло, важливо створити достойні умови проживання, забезпечити першочергові потреби, щоб вони тут залишилися, не виїжджали за кордон, здаючи куплене житло іноземним студентам.

Курйоз сучасної реформи полягає в тому, що нові підходи втілюються в старих, щерадянських школах, котрі потребують модернізації і значних фінансових вливань

На жаль, планувати та прогнозувати місцева влада не дуже любить, а тим паче, говорити про проблеми – радше воліє розповідати про досягнення і про відкриття нових відремонтованих вулиць. Якщо оцінювати конкретні кроки, зроблені в освіті теперішньою міськрадою на чолі з міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим, то всі фінансові і політичні ресурси місцеві управлінці акумулювали в дошкільну освіту, активно відкриваючи нові садочки.

Students taking a test in classroom

Варто розуміти: якщо у нас є велика потреба у дошкільних навчальних закладах, то вона за кілька років буде відчутна і в шкільній освіті, бо логічно, що післясадка діти йтимуть у школу. Тож потрібно не тільки зводити ДНЗ, а й розбудовувати мережу шкіл.

Нові підходи є, а елементарного нема

Як розповідає мати чотирьох дітей Марія Фіцик, у 2012 році в ЗОШ № 3 йшов її найстарший син Владислав, тоді в першому класі було 17 дітей. Підходи до навчання були іншими, мабуть, дещо застарілими, але вчителька мала можливість працювати з кожною дитиною, приділяла учням багато уваги. Відповідно, це позначилося на навчальному процесі. А от цього року в перший клас пішла її дочка Євгенія. Дітей багато, в школі 5 перших класів, у кожному по 20-23 учнів.

Також у цю школу ходить моя середуща Соломія, уже в 5-й клас, у якому зараз навчається 33 дітей, і це дуже важко, – продовжує жінка. – Ми почали вчитися за новою, цікавою програмою. Але як можна говорити про нові підходи, коли немає елементарного – місця, бракує класів?.

А мати двох хлопчиків Кріста Солонина розповідає, що її син Любчик цього року пішов у перший клас ЗОШ №10.

В нашому класі 26 дітей, діти сидять по одному і в довільному порядку. Хто де захотів зранку– там і сів, – каже вона. – Всього набрали в нашій школі сім перших класів.

Найбільша проблема, вважає жінка, у тому, що діти молодших класів ходять у другу зміну. Це створює незручності як дітям, так і батькам. Тож нові школи потрібні хоча б тому, щоб учні молодших класів не навчались у дві зміни.

Зміни відчутні

Нарікання матерів слушні. За інформацією Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, справді, маємо тенденцію до зростання кількості дітей. Так, зараз у місті функціонує 42 денні школи. Загалом,це 1042 класи, в яких навчаються 28 045 учнів. Із 42 шкілчотири– приватні, в яких навчаються 687 учнів.

Дивно те, що в Івано-Франківську, де спостерігаємо будівельний бум, щороку здають в експлуатацію цілі житлові комплекси, немає нових шкіл

А тепер важливо з’ясувати, як змінилася ситуація порівняно з попереднім роком?Відчутно, адже мережа закладів загальної середньої освіти зросла на 55 класів (1522 учні). Зокрема, на 20 класів (513 учнів) зросла мережа 1-4 класів. Щодо першачків, то минулого року було 109 класів, а це 3053 дітей, у цьому ж навчальному році – 125 класів, 3410 дітей. Ці показники є прямим свідченням того, що кількість дітей зростає, тому потрібно зазирнути в майбутнє і будувати сучасні школи.

Проблема дефіциту шкіл актуальна не тільки для Івано-Франківська, з нею зіткнулося багато міст України, які прогресивно розвиваються і є привабливими для життя.

Дивно те, що в Івано-Франківську, де спостерігаємо будівельний бум, щороку здають в експлуатацію цілі житлові комплекси, немає нових шкіл.Якщо садочки деякі будівельні компанії споруджують, то потребу у школах ніхто не закриває. Про цю проблему заговорили і на рівні держави. Так, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України виступило із пропозицією, щоб у нових будівельних нормах, які вже затверджені, але деякі пункти ще оскаржують, була передбачена можливість проектувати невеликі дошкільні установи. Фактично, це дасть можливість розміщувати в житлових комплексах початкові школи.

The first time in first class: happy schoolboy with his mother going to the school in first time

Проте не варто сподіватися тільки на бізнес, будівництво освітніх закладів –це пряма компетенція влади. Івано-Франківськ – на порозі прийняття нового Генерального плану міста, уже не один місяць громада активно обговорює новий проект –і люди б’ють на сполох, бо заплановане будівництво всього лише однієї школи. Це, звичайно, дуже непокоїть молодих людей, які в цьому місті планують жити.

У сучасних умовах, коли світ і суспільство розвиваються швидкими темпами, здобуття якісної освіти є ключовим завданням для людини, адже це здатність конкурувати і, зрештою, достойно жити. Ситуація зі школами в Івано-Франківську породжує чимало незручностей для батьків. А дефіцит шкіл спричиняє конкуренцію між батьками за доступ їхніх дітей у престижні школи і класи.

Про будівельні норми можна дізнатися тут.

Автор: Наталя СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 21.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...