Мед Атлант

В Івано-Франківську відкрили дошку пам’яті видатному полковнику армії УНР Петру Болбочану. ФОТО

Сьогодні, 22 січня, в Івано-Франківську відкрили дошку пам’яті видатному  українському воєначальнику, полковнику армії УНР Петру Болбочану.

Подія відбувалася з нагоди відзначення 100-річчя проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Ця особистість тісно пов’язна з нашим містом. Його намагалися звинувати у спробі створення державного перевороту.  У зв’язку чим його під домашнім арештом відправили до тодішнього Станіславова. Тут він разом з дружиною продовжив своє подальше життя, – розповідає Ярослав Коричук, директор музею визвольної боротьби.

Довідка.

Петро Болбочан – український військовий діяч, полковник Армії УНР. Під час Першої світової війни — офіцер 38-го Тобольського полку. Нагороджений орденом за виявлену хоробрість. Після революції Болбочан активно розпочав організацію українських військових частин і допоміг у формуванні 1-го Українського полку імені Богдана Хмельницького з частин російської армії. 28 червня 1919 року о 22-й годині Петра Болбочана розстріляли на залізничній станції біля села Балин (нині Дунаєвецький район Хмельницької області). Там же, за півкілометра від станції, було поховано його тіло.

Також в Івано-Франківську пройшла хода пям’яті, присвячена вшануванню Героїв Донецького Аеропорту. ФОТО

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...