Мед Атлант

У Франківську створили унікальний арт-простір. ФОТО / ВІДЕО

Сьогодні, 8 лютого, відбулася прес-конференція з нагоди відкриття нового арт-простору – першого в місті Івано-Франківську Підземного Переходу.

“Підземний Перехід Ваґабундо” – таку назву носитиме культурно-артистичний простір, що створюється з ініціативи Юрія Андруховича, Ростислава Шпука та Олександра Ковтуна.

Можливі трактування назви: Будь-який перехід пов’язаний із трансформацією та перемінами, мутаціями, міґраціями й потоками. В урбаністичній традиції підземні переходи часто стають просторами неофіційної альтернативної творчості – настінні розписи, графіті, виступи музикантів, поетів та інших “міських божевільних”, імпровізовані перформанси й гепенінґи, – зазначають організатори.

До ініціативи приєднується Центр сучасного мистецтва.

Ініціатива мешканців Франківська полягає в перетворенні підвального приміщення в одній з новобудов у центрі міста на незвичайний Підземний Перехід – місце, в якому зустрінуться візуальне мистецтво, відео-арт, література, музика, експериментальний театр наших днів. І не тільки вони: форми та формати діяльності “Ваґабундо” завжди відкриті.

Співпраця з “Ваґабундо” урізноманітнить життя нашого міста, – зазначив Анатолій Звіжинський.

Центр відкриють 15 лютого на Пилипа Орлика. Кожен може запропонувати своє бачення того, що може бути в цьому арт-просторі.

Хотілося так, щоб ми показали, що в цьому приміщенні може відбуватися. Тут 15 лютого почнеться літераратурно-театрально-музичне дійство. Тут буде Єшкілєв, Прохасько, Іздрик. Це була давня мрія – створити такий незалежний простір. Ми почали займатися цим проектом з 2007 року. Ваґабундо – це назва мандрівного цирку. Це метафізична субстанція, що кочує в Галичині. Намагання знаходити магічне у сумному житті, – розповів Юрій Андрухович.

До слова, цьогоріч фестивалю “Порто Франко” не буде.

Деталі у сюжеті МІСТА:

До теми, в Івано-Франківську відбувся концерт Юрія Андруховича.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...