Мед Атлант

На Прикарпатті відновлять роботу комісії зі знакування туристичних маршрутів

Урядом схвалено Стратегію розвитку туризму та курортів на період до 2026 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 168-р).

Запровадження Стратегії передбачається за напрямками, серед яких – забезпечення безпеки туристів та захист їх законних прав та інтересів.

Програмою розвитку туризму Івано-Франківської області передбачені кошти на оперативне реагування на випадки виникнення надзвичайних ситуацій, ефективне та своєчасне рятування туристів, створення умов для забезпечення безпеки туристів і екскурсантів, знакування і маркування туристичних маршрутів.

Щороку ми виділяємо кошти на ці заходи. Щороку активісти і волонтери за свої кошти допомагають наводити лад на маршрутах активного туризму.

Однак в Україні реформи дерегуляції господарської діяльності сфер економіки, якими була охоплена і сфера туризму, призвели до глибокої кризи, наслідком якої є непоодинокі нещасні випадки і, на жаль, загибель мандрівників, які подорожують Карпатами, Дністром, Черемошем.

В Україні немає комплексної і якісної нормативно-правової бази, яка б регулювала:
– систему знакування туристичних маршрутів та відповідальність за самодіяльне знакування маршрутів, стежок тощо;
– систему заходів із запобігання травматизму та інших нещасних випадків під час здійснення туристами пішохідних подорожей, особливо в гірських ареалах;
– систему відповідальності туристів за відмову від реєстрації у аварійно-рятувальних пунктах УДСНС та адміністраціях природоохоронних територій і об’єктів під час походів у гори чи на інші потенційно травмонебезпечні території;
– систему відповідальності адміністрацій природоохоронних територій і об’єктів, держслігоспів тощо за відсутність впорядкованих маршрутів.

Але ж це не може ставати підставами для того, щоб нічого не робити і жалітись на відсутність коштів чи законодавства.

Сьогодні з нашої ініціативи відбулась робоча зустріч з представниками НПП, профільних НГО, УДСНС з приводу обговорення доцільності відновлення елементарного порядку з системою знакування туристичних маршрутів на Прикарпатті. В області відновить роботу комісія зі знакування туристичних маршрутів. Як дорадчий орган, вона буде мати рекомендаційні повноваження визначати пріоритетні знакувальні/відновлювальні роботи, – повідомляє начальник відділу туризму та міжнародної технічної допомоги віталій Передерко.

Авторитет комісії експертів стане тим фактором, який має компенсувати відсутність регулюваного середовища.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...