Мед Атлант

Смерть у Карпатах: рятувальники розповіли про ймовірні причини загибелі туристів

22 лютого у Карпатах загинуло двоє осіб. Рятувальники назвали ймовірні причини смерті й проаналізували помилки, які допустили мандрівники.

22 лютого до 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи пошуково-рятувального відділення села Явірник прийшли 4 туристів та повідомили, що їхній групі (8 чол.), котра рухалась в напрямку  гори Піп Іван Чорногірський, необхідна термінова допомога. Як з’ясувалося, група попередньо не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала затереженнями про ускладнення погодних умов.

Прибувши до місця (приблизно на відстані понад 500 метрів від місця дислокації рятувального поста), рятувальники на ношах транспортували 3 потерпілих із значними обмороженнями до пункту дислокації рятувального поста. Двоє потерпілих не подавали ознак життя.

Як з’ясувалося згодом, загиблими в Карпатах виявивилися керівник Станції юних туристів Коломиї Павло Вінтонюк і альпініст Роман Беркещук.

24 лютого станом на 12:30 потерпілих 4 чоловік доставлено до урочища Погорілець. Після медичного огляду від подальшої госпіталізації відмовились та направились до місця постійного проживання. О 14:40 тіла 2 туристів доставлено до урочища Погорілець та передано працівникам правоохоронних органів.

Всього було залучено 48 осіб, від Управління ДСНС в області  31 чоловік особового складу на 7 одиницях техніки, 15 волонтерів та 2 військовослужбовці відділу прикордонної служби “Шибене” Чернівецького прикордонного загону Західного регіонального управління ДПС України.

Рятувальники назвали ймовірну причину загибелі чоловіків й назвали помилки групи. Як повідомляє “ТСН. Тиждень”, до вершини Піп Іван мандрівникам залишалося 2 км. У день трагедії на горі вирувала сильна негода. Як виявилося згодом, група не трималася разом, старший чоловік (Павло Вінтонюк) йшов до останнього. Він був тільки у флісовій кофті й й футболці. Хлопці, що були поряд, захищали його від вітру, обсівши поряд. За непідтвердженою інформацією саме Павло Вінтонюк був гідом групи.

Коли йдеш на пійдом, роздягаєшся до термобілизни. Переохолодження може настати, коли ти дуже впрів, вийшов наверх і тебе обдуло. Коли виходиш на Чорногірський хребет, одягатися внизу, а роздягатися на горі, якщо буде така можливість, – розповів волонтер Сергій Сапіга.

Другий загиблий, Роман Беркещук, сильно відстав від групи. Коли його знайшли, він іще був живим. Ймовірно, він помер під час транспортування.

На той відрізок у 350 метрів, де ми його знайшли, ми близько 40 хвилин піднімалися. Нас просто зривало зі схилу, – розповів Василь Фіцак, рятувальник.

Зазначимо, що Роман Беркещук ходив на Монблан та Казбек, був достатньо підготовленим для будь-якої ситуації.

Детальніше в сюжеті “ТСН. Тиждень”:

За даними ДСНС, після проведення пошуково-рятувальних робіт групи туристів, поблизу гори Піп Іван Верховинського району, троє рятувальників звернулися до лікарні з попереднім діагнозом – обмороження верхніх кінцівок та обличчя. Потерпілих направлено до Коломийської та Калуської ЦРЛ для встановлення остаточного діагнозу та призначення курсу лікування. На місці події працює оперативна група Управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...