Мед Атлант

Завтра прикарпатці зможуть побачити рідкісну чудотворну ікону. ФОТО

У Франківську в краєзнавчому музеї  на реставрації перебуває чудотворна ікона Матері Божої Поморянської – унікальна пам’ятка XVII-XVIII століть.

Ікону впродовж одного дня – в четвер, 28 лютого, з 15.00 бажаючі зможуть побачити у залі сакрального мистецтва музею.

Працює з іконою відомий прикарпатський реставратор Валерій Твердохліб. Про це повідомляють в Релігійно-інформаційній службі України.

Цікаво, що під час роботи необхідно було демонтувати ризи. Під ними я побачив унікальне зображення живописної ікони, бо вона, звичайно, мала свою історію до коронації. Саме таку її побачать відвідувачі краєзнавчого музею, — зазначає майстер.

Чудотворна ікона Матері Божої Поморянської надійшла до івано-франківського реставратора з селища Поморяни, що в Львівській області.

З історичних джерел відомо, що перша згадка про нього датується 1437 роком і це був дуже важливий оборонний пункт, визначний для Галичини. Відомий він своїм замковим комплексом XVI-XVII століть, який серед інших належав сину короля Яна ІІІ Собеського Якубу Собеському. Також там є унікальний костел 1738 року.
Чудотворна ікона знаходиться у храмі Пресвятої Богородиці – дерев’яній церкві 1690 року.

Я планую звернутися також до львівських мистецтвознавців, надам їм усі необхідні матеріали про ікону. Думаю, відкриття нас очікують цікаві, – додає реставратор.

Під час презентації чудотворної ікони Поморянської Матері Божої відвідувачі краєзнавчого музею також побачать новий альбом, присвячений музейному проекту “Врятуймо скарби разом. Історія одного проекту”.

Нагадаємо, що на Прикарпатті чоловік обікрав церкву “Святого Миколая”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...