Мед Атлант

В Рогатинській школі-інтернаті виявили порушення права дітей на недоторканість приватного життя

В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого в Івано-Франківській області та громадського монітора відвідала Рогатинську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат.

Під час візиту здійснювався моніторинг стану забезпечення прав вихованців на отримання відповідного рівня освіти та індивідуального розвитку, реалізації права на гідні умови проживання.

У Рогатинській школі-інтернаті навчається 80 дітей з особливими освітніми потребами, 2 з яких діти, позбавлені батьківського піклування та 16 дітей з інвалідністю.

Заклад справив на моніторів приємне враження, для дітей створені необхідні умови для навчання та виховання, забезпечуються права дітей на здобуття певного рівня загальної середньої освіти шляхом спеціально організованого навчально-виховного процесу в комплексі з корекційно-розвитковою роботою та реабілітацією. Позаурочний час діти проводять в гуртках за інтересами, часто їздять на екскурсії.

Під час конфіденційної розмови діти старших класів розповідали моніторам про свої інтереси, шкільні будні та стосунки з учителями. Діти зауважили, що їм не подобаються виховні бесіди, які проводять з ними вчителі у разі порушення правил поведінки. А на запитання, що б вони хотіли змінити у школі, останні відповіли, що хочуть аби відмінили шкільну форму.

Також в закладі належним чином забезпечується право на охорону здоров’я. Діти двічі на рік проходять комплексний медичний огляд, на кожну дитину з інвалідністю складені індивідуальні програми реабілітації і вносяться відомості про виконання відповідних реабілітаційних заходів, в медичному пункті наявні ліки першої необхідності.

Однак, незважаючи на викладене, моніторингова група виявила порушення права дітей на недоторканість приватного життя, що гарантується ст. 16 Конвенції ООН про захист прав дітей.

Зокрема, в одному із спальних корпусів спальні місця дітей розміщені у прохідних кімнатах, при тому, що в іншому корпусі є вільні спальні кімнати. Немає перегородок у душових кімнатах та туалетах навчального корпусу, жодна з туалетних та душових кабінок не замикається з середини.

Одяг і взуття дітей зберігається у навчальних класах, відповідно і спальні місця в повному обсязі не забезпечені меблями.

За підсумками моніторингового візиту керівництву Рогатинської СЗОШІ надано відповідні рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

До Івано-Франківської обласної раді та облдержадміністрації будуть направлені відповідні звіти та листи реагування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...