Мед Атлант

Як присягали президенти: історія українських інавгурацій

Сьогодні, 20 травня, урочиста інавгурація новообраного президента України Володимира Зеленського. Практично через місяць після другого туру виборів, де молодий політик з величезним відривом переміг діючого главу Петра Порошенка.

Передвиборні пристрасті позаду, як і довгі дискусії навколо дати інавгурації – країна разом з новим лідером вступає на невідомий етап свого шляху. І починається цей шлях з урочистої події – присяги на вірність українському народові.

У нашій добірці згадуємо найяскравіші моменти усіх президентських інавгурацій у незалежній Україні. пише UA.News

Урочисто, але скромно – як присягав Леонід Кравчук

Перший президент незалежної України і перша в історії інавгурація глави української держави. Зі спогадів самого Кравчука, готового сценарію не було і його доводилося писати дуже швидко. Церемонія присяги відбулася через три дні після оголошення підсумків виборів, 5 грудня 1991 року.

Особливістю першої інавгурації було те, що президент присягав на радянській Конституції, так як іншої на той момент ще не було. З архівної фото зрозуміло, що поруч із Конституцією лежав Акт проголошення незалежності України.

Не було в 1991 році і національного гімну, тому присяга проходила під урочисте виконання молитовної пісні «Боже великий єдиний, нам Україну храни!».

З інавгурацією Леоніда Кравчука в Україну прийшла традиція клятви на Пересопницькому Євангеліє, яке вважають символом нашої нації. Це один із перших українських перекладів канонічного тексту Четвероєвангелія. Створення цієї книги датують XVI століттям.

Кравчук згадує, що вся церемонія була дуже урочистою і захопленою, адже Україна ступала на шлях незалежності. Особливих прийомів після інавгурації не було:

«Коли закінчилася інавгурація, відразу приступили до роботи. На другий день я поїхав у Біловезьку пущу для прийняття історичного документа – Біловезької угоди»

— Леонід Кравчук,

перший президент України

Саме цим документом був зафіксований розпад СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав.

Леонід Кучма – двічі президент – від скромності до помпезності

Леонід Кучма – поки що єдиний в Україні президент, що двічі присягнув на вірність Україні. У 1994 році виграв вибори у Кравчука і 1999 року, після переобрання.

Зі спогадів за 1994 рік, інавгурація Кучми пройшла досить скромно. Як і Леонід Кравчук, другий президент присягав на Пересопницькому Євангелії. Церемонія пройшла під акомпанування військового оркестру, який виконав гімн.

Конституція незалежної України з’явилася тільки у 1996 році, коли Кучма вже був президентом. На момент прийняття, Конституція України вважалася одним з найбільш демократично виписаних головних законів країни у світі.

Кучма не обмежився церемонією інавгурації, а влаштував прийом на честь свого призначення у Маріїнському палаці – офіційній резиденції українських президентів.

Переобрання у 1999 році Кучма відзначив з розмахом. І навіть із деяким порушенням законів, як вважали багато ідейних опонентів президента – народні депутати. Замість традиційного торжества у Верховній Раді, Леонід Данилович присягав у Палаці «Україна».

Такий вибір сценарію пояснювався протистоянням між главою держави і головою Верховної Ради Олександром Морозом. Кучма хотів торжества у комфортному для себе середовищі, згадують політики. Як і те, що церемонія була дуже помпезною і пафосною, за участю артистів, акторів, багатьох запрошених осіб високого рангу і зарубіжних гостей.

У 1999 році Кучма, як лідер нації, вперше отримав президентські символи – нагрудний знак (колар), особисту печатку і булаву.

Нові традиції і присяга на Майдані Віктора Ющенка

Прихід Віктора Ющенка до президентства із самого початку не відповідав класичним «канонам» передачі влади. Помаранчева революція і три тури виборів вимагали від нового лідера більш потужного посилу у суспільство, ніж усталені традиції. Ющенко прийняв публічну клятву перед народом.

Офіційна інавгурація 23 січня 2005 року відбулася у сесійній залі Верховної Ради. Після закінчення присяги президент поцілував Євангеліє, Конституцію України і булаву. Уже в якості глави держави Ющенко вперше пройшов повз стрій почесної варти.

Далі інавгурація продовжилася на Майдані Незалежності, в оточенні сім’ї президента і його прихильників, серед яких був і майбутній президент Петро Порошенко. На Майдані лідера нації зустріло близько півмільйона співгромадян, які прийшли підтримати не тільки Ющенка, але і європейський вибір країни.

Всі, хто дивився цю церемонію, пам’ятають красивий ритуал випуску 33 білих голубів і невеличкий курйоз. День був дуже морозним і один голуб не захотів злітати, тоді президент Ющенко нахилився до нього і птах злетів.

В той день президент влаштував пишний прийом, а в столиці пройшов святковий концерт і салют.

Віктор Янукович і конфузна інавгурація

Лідер «Партії регіонів» Віктор Янукович, який добивався головної державної посади з 2004 року, виграв вибори президента в 2010. Своє сходження на пост Янукович почав із молитви у Києво-Печерській лаврі.

Його інавгурація запам’яталася конфузом, коли перед тим, як зайти до сесійної зали Верховної Ради, перед ним зачинилися двері. Тоді багато хто угледів в цій історії недобрий знак.

Не прийшли на урочисте засідання і депутати фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, яка була основним конкурентом Януковича на президентських виборах.

Гімн України новий президент не співав, але демонстративно милувався отриманою символікою – особливо печаткою. Не знав Янукович і традицій інавгурації. Свідоцтво президента поклав собі в кишеню, замість того, щоб віддати на зберігання солдату почесної варти.

Прийом на честь президентства Віктор Янукович організував в «Українському домі». Туди, за словами журналістів, з’їхалися олігархи Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Рінат Ахметов, Вадим Новінський, Григорій Суркіс, Віктор Пінчук, Іван Фурсін, Костянтин Григоришин.

Петро Порошенко та інавгурація в умовах АТО

У 2014 році, після «дострокового» складення повноважень Януковича і його втечі в Росію, Україну знову вибирала главу нації. Ним став прозахідний Петро Порошенко. Вся каденція президента пройшла під залп вогню на Донбасі і в умовах постійного протистояння з російською агресією в Україні.

До інавгурації Порошенка зробили надзвичайні заходи безпеки. Пригадується епізод, коли під час стояння почесної варти один із солдатів втратив свідомість, а з його рук випала зброю. Присяга проходила в умовах спекотної погоди і ймовірно, бійцеві стало зле.

Тоді цей конфуз сприйняли позитивно, як ознака закінчення війни. Вже сьогодні, через 5 років, можна зробити інший висновок – що непритомний український солдат віщував війну на довгі роки. Сьогодні, 20 травня 2019 року ніхто не знає, коли ж закінчиться ця війна і скільки ще життів українських військових вона понесе.

Після церемонії в Раді, президент Порошенко відбув на Софіївську площу, приймати командування ВСУ.

Порошенко влаштував прийом у «Мистецькому арсеналі», де зібралося безліч іноземних гостей, журналістів, політиків та олігархів. Оплату банкету, на відміну від своїх попередників, президент сплатив особисто, а не з держскарбниці.

Як пише Українська правда, найдорожчою була інавгурація президента Ющенка – 800 тисяч доларів США. Віктор Янукович витратив 250 тис. доларів, а Петро Порошенко – 67 тис. доларів. У скільки обійдеться присяга нового президента Володимира Зеленського – ми дізнаємося незабаром.

Шостий президент Володимир Зеленський

20 травня присягу на вірність своєму народові склав новообраний лідер Володимир Зеленський. Наймолодший в історії незалежності України президент. Втім, як і найбільш недосвідчений.

У команді Зеленського обіцяли «фішки» до інавгурації, але в офіційній частині вирішили дотримуватися усталених правил, в присутності глави ЦВК Тетяни Сліпачук і новообраного керівника Конституційного Суду Наталії Шаптали.

Володимир Зеленський поклав руку на Конституцію України і Пересопницьке Євангеліє, і виголосив клятву Україні:

«Я, Зеленський Володимир Олександрович, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі»

На інавгурації Зеленського присутні усі президенти України, крім  Віктора Януковича.

Мабуть, однією з заготовлених «фішок» стало оголошення про розпуск Верховної Ради з трибуни сесійної зали.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...