Мед Атлант

Надворі тепло, а діти – в лікарні

З настанням весни різко зростає кількість дитячих травм і нещасних випадків. Часто в цьому винні батьки. Лікарі попереджають: сезонних небезпек є значно більше, ніж здається.

Аби зрозуміти цю тенденцію, багато мудрувати не треба: у весняно-літній період діти дуже багато часу проводять надворі, адже мають канікули. Гуляють здебільшого самі, без ретельного нагляду дорослих. Так частішають випадки ран, переломів, опіків, пошкодження зв’язок, забої… Катання на велосипеді, роликах, скейті, лазіння по деревах, участь в активних іграх – можливостей для травмування предосить.

Завідувач відділення травматології і ортопедії обласної дитячої лікарні Юрій Балюк розповідає, що найчастіше трапляється побутовий травматизм, до прикладу, нерідко дітлахи падають у відкриті люки чи приземляються з дерев.

Дітки віком до одного року частенько потрапляють у лікарню із черепно-мозковими травмами. Батьки залишають малечу без нагляду на пеленальному столику, а дитя скочується на землю.

З підлітками взагалі інша ситуація. Коли надворі теплішає, доволі часто вони гуртуються і збираються в якихось закинутих недобудовах і там, наприклад, пробують алкоголь. Як наслідок – падають з висоти.

«Проблема ще й у тому, що багато батьків зараз на заробітках за кордоном, – додає лікар. – Бабусі-дідусі не завжди встигають вслідкувати».

Найчастіше трапляється побутовий травматизм, до прикладу, нерідко дітлахи падають у відкриті люки чи приземляються з дерев

Також батьки геть безвідповідально ставляться до опіків. А навіть невелика площа опіку часом може призвести до інфікування і важких станів, приміром, сепсису.

У міській дитячій поліклініці з настанням весни кількість маленьких пацієнтів теж суттєво зростає. Як розповідає ортопед-травматолог Андрій Шуфлат, багато звернень через травми гомілки, отримані під час їзди на гіроскутері чи гіроборді. Великою мірою через те, що під час катання на цих електричних транспортних засобах діти вмудряються ще й розглядати щось у телефоні чи відволікатися на якісь інші речі. Тому часто перепони на шляху лишаються непоміченими, а це може бути не лише бордюр, але навіть і автівка.

Також забувають про мінімальне захисне спорядження: на голову, коліна, лікті… Це стосується в тому числі і катання на велосипеді та роликах.

«А на пішохідних переходах діти взагалі не вміють поводитися, – каже Юрій Балюк. – З потеплінням на дорогах сходить сніг і натомість виростають численні ями. Водії одночасно намагаються і маневрувати, аби в яму не втрапити, і слідкувати за рухом на дорозі. А так не завжди вдається. Необачність і безвідповідальність дітей ще більше підсилюють ризики».

Антоніна Надбережна, завідувачка хірургічного відділення структурного підрозділу «Міська дитяча поліклініка», нагадує і про рани від укусів собак, котів і навіть щурів. Бодай незначний укус через одяг може спричинити біду. Тим паче дуже багато дітей зараз не мають щеплень від стовбняка. Тож у випадку укусу треба негайно звернутися до лікаря-рабіолога.

Батькам не варто проявляти ініціативу і самотужки витягувати кліща – це може мати негативні наслідки

Також медик наголошує на небезпеці кліщів. Якщо раніше ця проблема активувалася з березня по травень, то протягом останніх п’яти років у дітей почали масово виявляти кліщі з березня по листопад. Нагадаємо, ці невеликі створіння можуть переносити збудники як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Йдеться і про таку небезпечну недугу, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Першим проявом захворювання є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота в усьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів.

Коли надворі теплішає, підлітки доволі часто збираються в якихось закинутих недобудовах і там, наприклад, пробують алкоголь. Як наслідок – падають з висоти

«Наприклад, після прогулянки в парку дитину треба неодмінно оглянути, – каже Антоніна Надбережна. – Щойно кліщ присмоктався, він не дає жодних больових відчуттів. А ось коли починає вже впиватися, викликає алергічні реакції. Кліща обов’язково необхідно забрати. Що довше він перебуває в організмі, то триваліше викидає свою отруйну речовину».

Медик наголошує, що батькам не варто проявляти ініціативу і самотужки витягувати кліща – це може мати негативні наслідки. Лікарю значно легше витягнути кліща, коли кровопивця ще цілий. Тоді як залишені обірвані частинки кліща доведеться видаляти уже шляхом знеболення, а так малеча значно більше мордується. Тож, побачивши в дитини кліща, треба негайно звернутися до лікаря.

Автор: Наталія Мостова

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 25

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...