Мед Атлант

Цей день в історії. 6 липня. СЛАЙДШОУ

Всесвітній день поцілунку, у Литві святкують День державного становлення, в Малаві — День незалежності.

1253 – У місті Новогрудка (нині — Білорусь) Папою римським Іннокентієм IV короновано Великого князя Міндовга (Міндаугаса), першого та єдиного в історії Литви короля, засновника Литовської держави.

1415 – У місті Констанц (Німеччина) за звинуваченням у єресі спалений на вогнищі чеський реформатор-протестант, ректор Празького університету 44-річний Ян Гус.

1483 – У лондонському Тауері відбулась коронація на англійський престол короля Річарда III з династії Йорків і його дружини Анни Невілл.

1535 – У Лондоні страчено англійського письменника, мислителя, одного з основоположників утопічного соціалізму, лорда-канцлера Томаса Мора, котрий відмовився присягнути Генріху VIII як главі англіканської церкви. В день страти вирок суду “…повісити так, щоб замучився до півсмерті, вийняти з петлі, відрізати статеві органи, розпороти живіт, вирвати і спалити нутрощі, а потім четвертуватии і кожну з чвертей тіла прибити над воротами Сіті, а голову виставити на лондонському мосту…” король замінив на відрубування голови.

1687 – В Лондоні вийшла друком фундаментальна тритомна праця Ісаака Ньютона «Математичні начала натуральної філософії», в якій він сформулював закон всесвітнього тяжіння і три закони механіки (названі згодом його іменем), котрі заклали основи класичної механіки. За життя Ньютона книга витримала три видання, в кожному з яких в текст вносилися суттєві доповнення та уточнення.

1884 – 28-літній сербський інженер-електрик Нікола Тесла прибув до Нью-Йорка, де після нетривалої роботи на Томаса Едісона створив власну компанію, завдяки роботі в якій став одним з найвідоміших винахідників в галузі фізики, електро- та радіотехніки.

1942 – В окупованій нацистами Голландії сім’я 13-річної Анни Франк, що стала автором всесвітньо відомого літературного свідчення поневірянь євреїв на окупованих Німеччиною територіях, була змушена сховатися в підземеллі амстердамської фабрики. За день перед тим старша сестра Анни, Марго, отримала повідомлення про депортацію до нацистських трудових таборів.

1994 – У США відбулась прем’єра фільму Роберта Земекіса «Форест Гамп» з Томом Хенксом у головній ролі. Фільм отримав 38 нагород по всьому світу, включаючи 6 премій «Оскар».

1995 – Під час громадянської війни в Югославії війська Республіки Сербської розпочали штурм боснійського анклаву Сребрениця, оголошеного в 1993 році Радою безпеки ООН зоною безпеки. Після його захоплення військом Республіки Сербської під командуванням генерала Ратка Младича за співучасті воєнізованого формування «Скорпіони» Міністерства внутрішніх справ Сербії у Сребрениці було вбито близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років.

Народились 6 липня

1887 – Марк Шагал, французький художник-сюрреаліст і графік.

1907 – Фріда Кало, мексиканська художниця.

1935 – Тенцзін Ґ’яцо (Лґамо Дондруб), 14-й Далай-лама та духовний лідер Тибету; лауреат Нобелівської премії миру (1989).

1946 – Сильвестр Сталлоне, американський актор (“Роккі”, “Рембо”, “Спеціаліст”, “Кобра”, «Оскар», “Танго і Кеш”, “Суддя Дредд”, “Скелелаз”).

1946 – Джордж (Вокер) Буш-молодший, 43-й президент США; син Джорджа Герберта Вокера Буша, 41-го президента США.

Померли 6 липня

1819 – Софі Бланшар, французький повітроплавець; перша жінка, що здійснила одиночний політ на повітряній кулі

1893 – Гі де Мопассан, французький письменник (Іветта, З життя жінок, Пампушка, Життя, Любий друг, Сильна, як смерть).

1962 – (Катберт) Вільям Фолкнер, американський письменник, лауреат Нобелівської премії (1949; Світло в серпні), кіносценарист (Мати і не мати).

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...