Мед Атлант

Пліснява на стінах і недоступність для маломобільних груп: результати візиту до Коломийського міськрайонного суду

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області, регіональний координатор взаємодії з громадькістю та громадський монітор у рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили візит до Коломийського міськрайонного суду.

Монітори перевірили стан реалізації конституційних прав обвинувачених (підсудних), засуджених та забезпечення права на доступ до правосуддя.

Під час візиту встановлено, що із передбачених за штатним розкладом 11 суддів, в Коломийському суді працюють сім. З них судочинство здійснюють лише п’ять, оскільки у двох суддів немає відповідних повноважень. Також до цього суду передаються справи з інших місцевих судів області, в яких неможливо створити колегію для судового розгляду. Тому навантаження на суддів Коломийського суду залишається великим. Про це повідомляють на сторінці Уповноваженого Верховної Ради України з питань людини.

У приміщенні суду є два зали судових засідань, у яких обладнані відповідні загородження із прозорого скла. Наявне технічне обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференцій. На підставі наказу голови суду розгляд справ також здійснюється і в кабінетах суддів.

Однією з причин порушення в Коломийському міськрайоному суді права на доступ до правосуддя є його розміщення в непристосованій для цього двохповерховій будівлі 1900 року, яка перебуває у комунальній власності Коломийської міськради. Відповідно, архітектурну доступність для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення не забезпечено.

Також у суді відсутні кімната для конфіденційного спілкування підсудного з адвокатом та кімната для свідків. Немає і спеціально відведеного місця для ознайомлення з матеріалами судових справ учасників процесу.

Варто зазначити, що приміщення для тримання підсудних та перебування конвойних, які розміщені в підвалі суду, не відповідають міжнародним та національним стандартам, санітарно-гігієнічний стан там не забезпечено.

Крім того, перший поверх та підвальне приміщення суду уражені грибком. В окремих службових кабінетах, підвальних приміщеннях для тримання обвинувачених (підсудних) і перебування конвою наявний стійкий задушливий запах плісняви. За словами керівника апарату суду, розпочато будівництво нового приміщення суду відповідно до встановлених норм та вимог.

Під час візиту виявлено й інші порушення, про що поінформовано представника суду з наданням рекомендацій для їх усунення.

За результатами візиту будуть надіслані відповідні листи реагування до територіального управління Державної судової адміністрації в Івано-Франківській області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...