Мед Атлант

Цей день в історії. 21 липня. СЛАЙДШОУ

На Гуамі святкується день свободи, а в Бельгії — День присяги королю.

356 до н. е. – Щоб обезсмертити своє ім’я, Герострат спалив храм Артеміди у місті Ефес (зараз — місто Сельчук на півдні провінції Ізмір, Туреччина), головну святиню малоазійських греків. , збудовану на гроші Лідійського царя Креза. Згодом відновлений на кошти Александра Македонського, храм простояв сім віків, допоки в III столітті не був розграбований готами, а в IV столітті закритий і зруйнований християнами у зв’язку із забороною язичницьких культів.
1403 – Поблизу міста Шрусбері в графстві Шропшир відбулася битва між військами Генріха IV і змовників-дворян, якими командував його колишній прихильник Генрі Персі «Гаряча Шпора». Хоча королівська армія зазнала важких втрат, заколотники були розбиті, а їх ватажки — страчені, завдяки чому вдалось запобігти поширенню повстання з Вельсу на територію Англії.
1655 – Розцінивши успішний наступ московського війська в Литві як загрозу своїм інтересам у Прибалтиці і розраховуючи на підтримку польських магнатів і шляхти, невдоволених діями короля Яна II Казимира, 14-тисячна шведська армія перетнула кордон Речі Посполитої. Названа сучасниками за стрімкий і руйнівний характер Шведським потопом, війна привела до майже повної окупації Польщі, Литви і Пруссії і її хід вдалось змінити лише зусилями стихійного партизанського руху в Краківському Підгір’ї.
1954 – У Палаці Націй в Женеві міністри закордонних справ СРСР, КНР, Великобританії, США і Франції підписали угоду про мирне врегулювання Першої Індокитайської війни. Вона передбачала тимчасовий поділ В’єтнаму на дві частини по 17-й паралелі і проведення вільних виборів з метою визначення майбутнього політичного режиму і возз’єднання країни.
1970 – В Єгипті завершено зведення Асуанської греблі через ріку Ніл, будівництво котрої тривало 11 років і обійшлось в 1 мільярд доларів. Вона дала змогу провести іригацію близько 100 тисяч акрів пустельних територій і 800 тисяч традиційно оброблюваних земель, 12 гігантських турбін стали джерелом 10 мільярдів кіловат-годин енергії на рік, що дало величезний поштовх єгипетській економіці.
Народилися
356 до н.е. – Олександр Македонський (Олександр III), 19-й цар Македонії, полководець і політик; син царя Філіпа II Македонського, та Олімпіади, царівни Епіру.
1816 – Пауль Юліус Ройтер (Ізраїль Беєр Йосафат), засновник британського інформаційного агенства Reuter (1850).
1899 – Ернест (Міллер) Хемінгуей, американський письменник, лауреат Нобелівської премії (Старий і море [1954], Прощай, зброє, За ким подзвін).
1906 –  Олена Іванівна Теліга, українська поетеса.
1907 – Олег Ольжич (Олег Олександрович Кандиба), український поет, археолог і політичний діяч; син поета Олександра Олеся.
1952 – Робін Вільямс, американський актор, лауреат «Оскара» (З добрими намірами [1997]; Міссіс Даутфаєр, Куди ведуть мрії, Джуманджи, Розумник Вілл Хантінг, Безсоння).
1978 – Джош Хартнетт, американський актор (“Щасливе число Слівена”, “Перл Харбор”, “Одержимість”).
Померли
1796 – Роберт Бернс, шотландський поет (“Джон — Ячмінне зерно”, “Веселі жебраки”, “Чесна бідність”), фольклорист.
1941 – Богдан Сильвестрович Лепкий, український поет, прозаїк, літературознавець.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...