Мед Атлант

На Прикарпатті перевірили дотримання вимог законодавства у сфері захисту персональних даних Загвіздянською сільською ОТГ

Співробітниками Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведено планову перевірку додержання законодавства у сфері захисту персональних даних Загвіздянською сільською об’єднаною територіальною громадою.

За результатами перевірки встановлено, що в цілому обробка персональних даних Загвіздянською ОТГ здійснюється з дотриманням основних вимог законодавства про захист персональних даних, в тому числі з урахуванням вимог Типового порядку обробки персональних даних, затвердженого наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 08.01.2014 № 1/02-14.

Так, зокрема, в об’єднаній громаді затверджений документ, яким визначено процедури обробки та захисту персональних даних, які обробляються Загвіздянською ОТГ, норми якого відповідають вимогам законодавства у сфері захисту персональних даних; у працівників, які мають доступ до персональних даних відбирається письмове зобов’язання про нерозголошення персональних даних; ведеться облік працівників, які мають доступ до персональних даних; на випадок несанкціонованого доступу до персональних даних, пошкодження технічного обладнання, виникнення надзвичайних ситуацій в Загвіздянській ОТГ розроблений та затверджений відповідний план дій, яким працівники користуються під час здійснення своєї діяльності.

Окрім цього, під час перевірки встановлено, що Загвіздянська ОТГ здійснює обробку персональних даних, що становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, а саме: стан здоров’я та притягнення до адміністративної відповідальності. Зважаючи на наведене, відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних» Загвіздянська ОТГ як володілець персональних даних повідомила Уповноваженого про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, та про відповідальну особу, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних.

Обробка персональних даних у Загвіздянській ОТГ переважно здійснюється в паперовому вигляді – картотека членів громади, погосподарські книги, будинкові книги, справи осіб щодо надання одноразової матеріальної допомоги, характеристики осіб – членів громади, заяви, звернення фізичних та юридичних осіб, особові справи та трудові книжки працівників Загвіздянської ОТГ, журнали, відомості, звіти тощо. Документи зберігаються у приміщеннях, які оснащені системою протипожежної безпеки, на вікнах встановлені решітки, доступ до картотеки має лише відповідальні працівники.

Водночас під час перевірки виявлені певні недоліки пов’язані з організацією роботи під час здійснення обробки персональних даних суб’єктів, про які одразу повідомлялися відповідальні особи та якими невідкладно вживалися заходи по їх усуненню. Так, зокрема, встановлено, що копії особистих документів суб’єктів персональних даних (працівників та осіб, які звертаються до Загвіздянської сільської ради), які зберігаються в справах не засвідчені належним чином (не погашені), що в майбутньому може призвести до використання таких даних у незаконний спосіб, наприклад з іншою метою ніж вони збиралися та обробляються, що в свою чергу, може призвести до порушення вимог частини першої статті 24 Закону України «Про захист персональних даних».

У ході перевірки надавалися загальні рекомендації по налагодженню процесів організації обробки персональних даних та наголошувалося на важливості виконання всіх вимог законодавства про захист персональних даних без виключення.

Наразі триває опрацювання зібраних під час перевірки матеріалів і відповідно до вимог законодавства за результатами перевірки готується Акт перевірки додержання законодавства про захист персональних даних.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...