Мед Атлант

Обговорити вибір

Ідея мати власний автомобіль з часом з’являється у кожного. А хто раз придбав транспорт, без нього вже не зможе. Хтось купує мікроавтобуси, щоб перевозити товар і так заробляти на життя, хтось обирає легковики за середніми цінами, комусь до вподоби представницькі авто. Та виявляється, що ексклюзивні автомобілі з часом потребують великих вкладень. Їхні власники й готові би заплатити за ремонт, але тут їх чекає нова проблема – відсутність і запчастин, і офіційного сервісу. Бути власником авто – це великі витрати впродовж усього часу його експлуатації. Ми поспілкувалися з дилерами, механіками, водіями й продавцями. Вони бачили й розповіли багато – радять вчитися таки на чужих помилках.

 

Ексклюзив  це дорого

Якщо бюджет не дозволяє придбати новий автомобіль, то майбутні автовласники часто звертають думки до машин, які пригнані з-за кордону.  Треба пам’ятати, що багато марок мають у своїх рядах не зовсім вдалі моделі. Тому авто з Європи чи Америки у доброму стані та ще й без пробігу по Україні – не завжди запорука відсутності проблем у майбутньому.

До прикладу, перше покоління Bentley Continental GT зараз стрімко падає у ціні і тому може здатися привабливою ідеєю для купівлі. Та коли з ладу вийдуть пневмопідвіска або двигун, то витрати на ремонт можуть виявитися не по кишені навіть власнику.

Розхід Bentley Continental GT – 26 л/100 км

Ексклюзивом на дорогах Прикарпаття є й Bentley Continental GT, який почали випускати після 2005 року. Автомобіль відносно недорогий, проте великий і солідний. Проблеми цього седана – виходять з ладу мультимедійна система і клімат-контроль. А ще – недоліки в роботі генератора й автоматичної коробки передач. Зареєстрований такий в Івано-Франківську – на 100 км «конячка» потребує 26 літрів пального. Донедавна ця модель була найдорожчою на Прикарпатті.

Вулицями Івано-Франківська курсує кілька Alfa Romeo 159, які були випущені у період 2004-2011 років. Автівка стильна, красива і добре їде, проте розчаровує своїх власників частими поломками електрообладнання. Італійська Alfa рекомендує проводити заміну ременя ГРМ через кожні три роки. Разом із заміною помпи це може коштувати майже $900.

З 2006 по 2012 роки у лінійці Mercedes-Benz випускали перше покоління моделі GL-Class. Електроніка – вразливе місце цього кросовера, також кажуть про швидке зношування гальм. На наших дорогах часто виходить з ладу пневмопідвіска, а її ремонт недешевий. Хоча сам автомобіль великий, комфортний і потужний.

Друге покоління Mini Hatch стильне, і ним легко керувати. Можливо, саме тому хетчбек і облюбували жінки. Проте у них часто виходить з ладу кондиціонер і водяна помпа, а на впускних клапанах утворюється нагар.

А ось чоловікам більше до вподоби Range Rover Sport і Range Rover Discovery. Перше покоління позашляховиків має високу прохідність, зате слабкість електрообладання та пневматичної підвіски.

Позашляховики Jeep Grand Cherokee зустрічаються теж часто. Виготовлені після 2011 року, вони дешевші за своїх ровесників у цьому класі. Та й говорять про них більше – часто виходять з ладу електронний блок управління й коробка передач (автоматична, 8 ступенів). Кульові опори у підвісці є слабким місцем позашляховика, тому й на них треба звертати увагу. А компактний кросовер Jeep Compass 2018 року випуску взагалі вважають чи не найгіршим у своєму класі.

Cadillac Escalade має три ряди сидінь, в США коштує від $90 000. Та експерти упевнені, що той третій ряд – найтісніший серед подібних, а ще нарікають на недостатній комфорт і часті поломки позашляховика.

Недоліками автівок зі США є вартість запчастин, бо їх доставка через океан обходиться недешево. Більшість запчастин – оригінальні, а це ускладнює підбір. І, звісно, ненажерливість багатокубових моторів. «Американці» менш доглянуті, ніж європейські машини, часто через океан їх везуть вже після ДТП. Важливо не попасти на «утопленика» – таких на вторинному ринку також багато.

 

Перевірена надійність

Звісно, що клас автомобіля має відповідати статусу його власника. Не варто купувати машину на останні гроші чи бідкатись, за що її потім заправляти. Якщо нові авто не по кишені, завжди можна вибрати вживані – трохи старіші, але не гірші. У ціновій категорії $13 000-$17 000 ми вибрали кілька автомобілів, які ще прослужать, і запчастини до них знайти неважко.

Наприклад, Toyota Camry, яку випускали від 2008 року, є символом надійності. Найкраще поєднання – 2,4-літровий двигун з 5-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Багато власників уже проїхали більш як 200 тис. км, проте серйозних проблем так і не мали. Купивши такий кар у дбайливого водія, можна їхати ще 200-250 тис. км і не знати біди. Мінус – ненажерливий бензиновий мотор. Дизельних Camry нема, тому треба або шукати з ГБО, або встановлювати газ після купівлі.

Важливо не натрапити на 3,5-літровий двигун – там коробка передач швидко виходить з ладу. Об’єм двигуна дає швидкість, тому є велика ймовірність купити вже вдарену машину.

Якщо нові авто не по кишені, завжди можна вибрати вживані – трохи старіші, але не гірші

Якщо добре перевірити Honda CR-V, то цей кросовер можна купувати з пробігом навіть понад 150 тис. км. Ходову тут «вбити» важко, електроніка не підводить, а класична коробка-автомат у поєднанні з 2,0 або 2,4-літровими  двигунами – прості і надійні. У місті CR-V споживає 12-13 літрів бензину, а дизельні мотори майже не зустрічаються. І це головний недолік моделі.

Друге покоління Mazda 6 при належному догляді також здатне їхати сотні тисяч кілометрів. Класичний автомат надійніший за різні варіатори, тому служитиме довше. Головне – стежити за кузовом. На жаль, метал у Mazda трохи гірший, тому корозія на 6-8-річних авто вже не є рідкістю. Остерігайтесь і третього покоління «шістки» – мотори в неї вимогливі до якості пального і можуть нагадати про себе вже на позначці 150 тис. км.

Бренд Volvo в Україні не дуже популярний, тому ціни заманюють. Автомобіль Volvo S80 легко купити, але важко продати. Та якщо зараз шукаєте комфорт, а перепродаж потім не цікавить, то авто варте уваги. Повний привід, великий вибір двигунів, акценти на безпеку й багато опцій. Бренд вирізняється надійністю, але дуже дорогий у ремонті. Та й не крадуть Volvo так часто, як Mazda чи Honda. S80 у 2019 році практично не викрадали.

 

Надійний Volvo S80 легко купити і майже неможливо продати

«Німці» проти «японців»

Коли багатий вибір ексклюзивних, але вживаних автомобілів не вражає, то приходить рішення купити новий. Де це найкраще зробити? Звісно ж, у салоні офіційного представника. Так ми отримуємо заводську гарантію, необхідні комплектацію і сервіс.

Чотири німецькі бренди – Audi, BMW, Mercedes-Benz та Porsche – визнані одними з найкращих. Дрібниці інтер’єру продумані, панель не скрипить, кнопки натискаються легко й служать довго, шумоізоляція заслуговує поваги. Ходова збалансована, добре поводить себе і на ямах, і на рівній дорозі. Підвіска не завжди комфортна, але не гупає.

Японські автомобілі відомі своєю надійністю і при цьому дешевші від німецьких «колег». В Івано-Франківську їх обслуговування не забере багато часу

Запчастин – багато. Крім оригінальних, є багато альтернативних пропозицій. Німеччина від України недалеко, тому деталі доступні не лише фінансово, а й фізично. Та й вибрати завжди є з чого, хоча якісне обслуговування фактично відсутнє.

Якщо треба підкреслити статус – допоможе виділитись нова лінійка Range Rover. Купити «британця» на Прикарпатті не вийде, найближче – у Львові. Оновлені моделі цього бренду коштують від 3,4 млн гривень.

Коли багатий вибір ексклюзивних, але вживаних автомобілів не вражає, то приходить рішення купити новий

Коли така сума не по кишені, варто звернути увагу на японські авто. За якістю й технологіями вони не гірші за «німців», а от ціна більш прийнятна.

Стартова ціна Range Rover SVAutobiography Dynamic – від 6 000 000 грн

Ми не проаналізували ще багато брендів: Nissan, Ford, Renault, Fiat, Skoda… При виборі нового авто важливо звертати увагу на кілька речей – відгуки про модель, наявність запчастин та офіційного представника в регіоні. Найкраще авто купувати в кінці року або після новорічно-різдвяних свят, коли моделі за одну ніч стають старші на рік і одразу втрачають в ціні. А ще краще – коли є гроші.

І наостанок. Згідно зі статистикою поліції, на Прикарпатті минулого року викрали майже сотню автомобілів. Найбільше зловмисників цікавили Toyota, Mazda, Mercedes-Benz, BMW та Volkswagen. Щоправда, преміумкласу. Крадуть і дешеві автівки, і навіть скутери. Їх знаходять частіше, а дорогі машини власникам повертають зрідка.

Автор: Микола Гурак

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 27

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...