Мед Атлант

Ув’язнений РФ франківець може повернутися додому під час наступного обміну

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко анонсував на найближчий час новий масштабний обмін ув’язенними та утримуваними особами між Україною та Росією. У списку “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля” наразі 93 прізвища. Серед них Микола Шиптур з Івано-Франківська.

Про це інформує “Радіо Свобода”. До подій Майдану 41-річний Микола Шиптур жив у Івано-Франківську, але з розвитком протестів у Києві приїхав туди, брав участь у демонстраціях, охороняв КМДА. У березні 2014-го він разом із трьома іншими євромайданівцями їде до Криму на підтримку мирних проукраїнських акцій до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка.

За версією слідства, 26 лютого 2014 року Шиптур знайшов на майдані Незалежності в Києві пістолет марки «Макарова» (його було вилучено) і залишив його у себе. А потім з цією знахідкою вирушив на півострів ‒ перешкоджати «волевиявленню» кримчан на «референдумі», і стріляв із неї по представникам «самооборони» (останнє затриманий заперечував).

У травні 2015 року підконтрольний Кремлю суд у Севастополі засудив його до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Після апеляції термін ув’язнення зменшили до 9 років.

МЗС України включив Миколу Шиптура в список українських громадян, яких російська влада незаконно утримує в Криму. Його ім’я також значиться в зверненні Верховної Ради України до парламентів іноземних держав із вимогою засудити репресії Росії щодо українських політичних в’язнів.

Нагадаємо, 7 вересня українські полонені моряки та політв’язні повернулися в Україну. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...