Мед Атлант

Бо без них нам ніяк: про міграційну службу в деталях

Подорожуйте, народжуйте, одружуйтесь! Це не побажання, а те, що вам може забезпечити міграційна служба. Тут без неї ніяк.

Як саме пов’язана Державна міграційна служба України з цими всіма діями? Про це більш детально розповів начальник управління ДМС України в Івано-Франківській області Сергій Степанович Саїв.

«Насправді ми надаємо широкий спектр адміністративних послуг. Однією з основних є документування громадян. Зокрема, видача біометричних документів, які зараз є дуже актуальними, адже без них неможливо перетнути кордон», – розповідає Сергій Степанович.

Якщо розібратися, то робота саме цієї служби дуже тісно пов’язана з нашим життям від самого народження. У службі не тільки допомагають людям поїхати за кордон, але й отримати перші документи як повноцінного громадянина. Тут виготовляють ID-картки, тобто внутрішній паспорт нового взірця у формі пластикової карточки. Це європейський зразок, який впроваджений у багатьох країнах Європи та світу. На сьогодні є низка країн, які дозволяють людям, в яких є ID-картка, навіть без закордонного біометричного паспорта приїжджати до них в країну. Тобто паспорти старого взірця у формі книжечки поступово відходять, хоча у громадян і немає певного обов’язку переходити суто на новий зразок. Але коли люди одружуються, змінюють прізвище, вперше отримують паспорт, ця процедура вже є обов’язковою.

Також недавно ввели певні зміни до законодавства з питань документування громадян внутрішнім паспортом. Якщо раніше свій перший паспорт можна було отримати в 16 років, то зараз національний документ вперше вручають молодій людині, яка досягла 14-річного віку.

Із закордонним паспортом простіше. Він єдиного взірця і оформляється громадянам незалежно від їхнього віку. Єдиним нюансом хіба є те, що особам від народження і до 14 років його видають всього на 4 роки, натомість для громадян віком після 16 років термін дії документа – 10 років.

«Водночас одним з основних напрямів діяльності нашої служби є протидія  нелегальній міграції. Тобто ми виявляємо неврегульованих, а нерідко нелегальних мігрантів, які перебувають на території України незаконно і так само нелегально намагаються перетнути кордон України у західному напрямку, або ж людей, які переправляються в Європу з Росії через нашу територію. Чимало іноземців прилітають сюди у статусі легального мігранта, але свідомо порушують термін перебування в Україні. Саме таких осіб ми виявляємо, нерідко у взаємодії з правоохоронними органами, і надалі вживаємо відповідних заходів з метою припинення порушення міграційного законодавства», – каже очільник УДМС в області.

Робота саме цієї служби дуже тісно пов’язана з нашим життям від самого народження. У службі не тільки допомагають людям поїхати за кордон, але й отримати перші документи як повноцінного громадянина

Зараз в Івано-Франківській області перебувають приблизно дві з половиною тисячі закордонних студентів, які навчаються переважно у двох франківських вишах – медуніверситеті і технічному університеті нафти і газу. Багато з них прибувають сюди, але потім не хочуть повертатися на батьківщину. Однак закон є закон. У них є певний дозволений термін перебування, який вони не можуть порушувати.

Працівники міграційної служби також відстежують питання трудової міграції. Під контролем перебувають іноземці, які працюють у нас, а також українці, які виїздять на роботу за кордон. Зокрема, йдеться про людей, які  виїжджають за кордон на постійне місце проживання, їм також не обійтися без допомоги міграційної служби.

«Є категорії людей, які оформляють громадянство. Законодавством України передбачено певний перелік підстав для набуття іноземцями громадянства України, людьми, які одружуються, та надання дозволу (посвідки у формі ID-картки на тимчасове перебування в країні). Це теж відповідна нова форма запроваджених документів, в яких є всі біометричні дані людини», – додає заступник начальника управління Орест Рудницький.

Зараз увесь процес оформлення документів здійснюється на найновішому обладнанні, а друкують документи в Києві на спеціалізованому поліграфкомбінаті. Тепер людям не потрібно бігати з різними копіями та папірцями, щоб оформити біометричний документ. Процес налагоджений таким чином, щоб охочі могли швидко та зручно оформити потрібні документи без зайвих зусиль. Окрім того, в цьому напрямку вже працюють декілька Центрів надання адміністративних послуг, ще низка ЦНАП і об’єднаних територіальних громад вирішують питання про придбання необхідного обладнання, що дасть можливість працювати у системі міграційної служби. Для населення це ще на крок оптимізує і спрощує процедуру оформлення паспортних документів.

Термін виготовлення необхідних документів коливається від 7 до 20 робочих днів

«Вони проводять прийом, передають нам оформлені заяви громадян, а наші фахівці їх опрацьовують. Тобто ЦНАП і територіальні громади так само, як ми, можуть оформляти документи. Але бек-офісом є підрозділи Державної міграційної служби, оскільки виключно ми маємо допуски, щоб зайти у відповідну систему та завантажити до неї опрацьовані і готові документи на друк паспорта громадянина України чи закордонного паспорта», – каже Сергій Степанович.

Хоча штат працівників підрозділів служби відторік збільшився, але зросло й навантаження на кожного з них. Відділи міграційної служби працюють у всіх районах області. Кожен працівник має коди доступу до спеціальної системи для видачі громадянам готових документів, які спецзв’язком доставляють з Києва у територіальні підрозділи.

«Управління міграційної служби в Івано-Франківській області торік було першим в Україні за навантаженням на одного працівника. Зараз при оформленні закордонних паспортів воно зменшилось майже удвічі. Раніше були так звані пікові місяці, коли одночасно багато людей зверталися до нас із заявами щодо оформлення біометричних документів для виїзду за кордон. Це був шалений ажіотаж, особливо після підписання угоди про безвіз з країнами ЄС. Зараз вже немає ні великих черг, ні жодних проблем з виготовленням документів. Процес повністю налагоджений», – коментує Саїв.

Термін виготовлення необхідних документів коливається від 7 до 20 робочих днів. В ДМС області витримують ці технологічні терміни, все оформляється вчасно, а документи не затримуються. Натомість працівники міграційної служби отримують хорошу заробітну плату, проблем з технічним забезпеченням взагалі немає, в кожному райвідділі працюють щонайменше 5 осіб, діяльність територіальних підрозділів максимально оптимізована відповідно до потреб населення.

«Повірте, я маю з чим порівняти за 18 років керівництва. Все змінилося докорінно, але найдинамічніші апгрейди, модернізація системи відбулися за останні два роки. Їх не порівняти ні з чим», – додає Сергій Степанович.

Зараз увесь процес максимально побудований на роботі з електронними носіями. Все, що потрібно для оформлення біометричного паспорта, – це паспорт та ідентифікаційний код або свідоцтво про народження. За декілька хвилин оформляється відповідна анкета. Понад те відповідний сервіс на головній сторінці вебсайту ДМС України дає можливість людині особисто заповнити заяву, потім під час прийому на оформлення спеціалісти міграційної служби перевірять її, якщо виникне потреба, виправлять помилки чи неточності.

«У своїй роботі стараємося дати людям позитив. Особисто я і весь наш колектив ретельно підібраних професіоналів щодня ідемо на роботу тільки з добрим настроєм і хочемо, щоб з таким же задоволенням виходили люди з міграційної служби», – розповідає Саїв.

Пан Сергій дуже пишається колективом міграційної служби області, де кожен не тільки знає свою роботу, але й відповідає вимогам.

«Я постійно наголошую підлеглим на тому, що потрібно всміхатися людям. Будь-які проблеми працівників чи певні негаразди особистісного характеру мають залишатися за дверима робочого кабінету і не повинні впливати на інших. Хоча, звісно, ми завжди стараємося допомогти нашим колегам, коли це потрібно. Виникають різні життєві ситуації, коли людині конче необхідна і моральна, і матеріальна підтримка від керівництва, колективу», – додає керівник.

У структурі створені всі необхідні умови для комфортної роботи, і основним показником є те, що у міграційній службі немає вакансій. Установа зараз повністю укомплектована і працює, як новий годинник. Часто в Управління  звертаються з резюме молоді, освічені і талановиті люди, які мають бажання працювати в міграційній службі. Доводиться відмовляти. Але навіть у цій, здавалося б, не зовсім приємній ситуації є свій позитив – тішить, що молоді люди не тікають за кордон, а шукають стабільну хорошу роботу в Україні. Вони обов’язково себе реалізують.

Здавалося б, все ідеально, але без однієї маленької неприємності не буває. До міграційної служби часом звертаються громадяни, які хочуть якимось чином обійти законодавство.

Будь-які проблеми працівників чи певні негаразди особистісного характеру мають залишатися за дверима робочого кабінету і не повинні впливати на інших

«У своїй роботі ми неухильно дотримуємося чинного законодавства, чіткого алгоритму дій, але дехто з відвідувачів цього не хоче розуміти, вимагаючи від працівників міграційної служби того, що суперечить закону, і нарікаючи, мовляв, ви не хочете допомогти. Звичайно, у деяких ситуаціях трапляється, коли в законі чи підзаконному акті є певні прогалини, нечітке трактування, а тому під час спілкування з такими людьми стараємося роз’яснювати положення законів і урядових постанов, дати людям компетентну консультацію», – ділиться Сергій Степанович.

Також міграційна служба відіграє важливу роль у наповненні бюджету – як місцевого, так і державного. 70 відсотків коштів за надання адміністративних послуг спрямовуються до місцевого бюджету, а 30 – у державний.

З 2015 року і за перше півріччя поточного в нашій області громадянам вручено 553 тисячі закордонних паспортів. За останні два роки 117 тисяч громадян документовані паспортом громадянина України нового зразка у формі ID-картки. Власне, Івано-Франківська область є п’ятим у державі регіоном, де оформляється найбільше закордонних паспортів. Навіть деякі міста з-понад мільйонним населенням відстають від нас. Це певною мірою пов’язано з тим, що область розташована близько до кордону і наші люди мають можливість часто його перетинати у певних своїх цілях. За якістю роботи на основних напрямах діяльності у 2018 році УДМС України в Івано-Франківській області посіло перше місце з-поміж усіх територіальних органів ДМС України.

«Передусім – людина. Ми залежимо від людей, і кожен з нас може опинитися на місці того, хто звертається в службу. Не посада красить працівника, а працівник – посаду. Ми повинні розвивати державу вдома і на рідній землі. Я побував у багатьох країнах, але кращої, ніж рідна Україна, повірте, не бачив», – підсумовує Сергій Саїв.

Автор: Христина Савчин 

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 28

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...