Мед Атлант

“Рік без Каті”: У Франківську люди долучилися до всесвітньої акції. ВІДЕОСЮЖЕТ

Сьогодні, 4 листопада, роковини смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

У 40 містах України та світу проходить акція “Рік без Каті”. Люди вимагають покарати винних у нападі на неї. Акція розпочалася з хвилини мовчання.

Це заклик до кожного з нас. Її смерть є яскравим прикладом того, як нам дається наша незалежність, – каже громадська активістка Наталя Сербин.

Десятки франківців вийшли на центральну площу міста, аби долучитися до хвилі подій, що одночасно об’єднали не одне місто.

Акція мала на метівкотре звернути увагу суспільства на те, що вже рік вбивці Каті Гандзюк не покарані.

Сьогодні по всій Україні та світі люди вийшли на вулиці для того, щоб задати питання: “Хто замовив Катю Гандзюк?”. Нажаль, відповідь на це питання вже відома, проте замовники вбивства не покарані, – каже організатор акції Михайло Джогола.

У Києві активісти мають намір прийти до Офісу президента.

Активісти також закликали президента Володимира Зеленського прийти на акцію і поставити свічку в пам’ять про Катерину Гандзюк, а також використати всі важелі впливу і проявити політичну волю для покарання замовників убивства Гандзюк.

Окрім міст України акції також влаштують у: Варшаві (Польща), Парижі (Франція), Берліні й Карлсруе  (Німеччина), Римі (Італія), Брюсселі (Бельгія), Раковніку (Чехія), Тель-Авіві (Ізраїль), Брно (Чехія), Відні (Австрія), Чикаго, Ньо-Йорку, Айова Сіті, Бостоні та Кремнієвій долині (США), в Естонії та у містах Канади.

Нагадаємо, що 31 липня 2018 року, близько 8:30 невідомий облив Катерину Гандзюк сульфатною кислотою. Напад стався біля будинку, де мешкала політик, в той час, коли вона йшла на роботу.

Фото опіків тіла Катерини після нападу

Катерину Гандзюк доставили у реанімаційне відділення обласної лікарні у шоковому стані. Опіки склали понад 40 % тіла. Кислота потрапила жінці на спину, голову, руку, а також в око.

Спочатку кримінальну справу було відкрито за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство), згодом злочин перекваліфікували на умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого (ч. 2 ст. 121). Згодом справу перекваліфікували на «замах на вбивство з особливою жорстокістю». Адвокат Катерини Євгенія Закревська домоглася, щоб було додано кваліфікацію вбивства як замовного. Після смерті Катерини поліція перекваліфікувала справу на статтю «Умисне вбивство» Кримінального кодексу України.

1 серпня Катерину Гандзюк санітарним бортом терміново доправили до Києва та надали державну охорону.

Через недовіру до херсонської поліції і підозри у її причетність до нападу, Гандзюк відмовилась від співпраці з ними. Натомість, 2 серпня вона дала свідчення оперативникам Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР), які відвідали Гандзюк за місцем лікування у Київському опіковому центрі.

Станом на початок серпня 2018 пошуки нападника тривали. Складено фоторобот нападника та оголошено нагороду за будь-яку інформацію, яка дозволить його ідентифікувати.  Генеральний прокурор України Юрій Луценко взяв під особистий контроль кримінальне провадження за фактом нападу на Катерину Гандзюк. Найімовірнішою причиною нападу вважають публічну діяльність Гандзюк.

3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання підозрюваного у нападі на Гандзюк, ним виявився Микола Новіков. 6 серпня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід для підозрюваного у вигляді тримання під вартою. Згодом Новікова визнали непричетним до скоєння злочину.

17 серпня 2018 року затримано двох громадян України, які за версією слідства є співучасниками організації замаху — Володимира Васяновича та Сергія Торбіна. Прокурор зазначив, що на них як співучасників замаху на Гандзюк вказують свідчення інших учасників справи — Горбунова, Грабчука й Вишневського. Усі виконавці є колишніми учасниками війни на Донбасі, розвідниками п’ятого батальйону Української добровольчої армії.

13 вересня один з підозрюваних у скоєнні замаху — Володимир Васянович назвав організатором злочину Сергія Торбіна.

За версією слідства, 6 липня 2018 року Віктор Горбунов купив дві пляшки розчину акумуляторної сірчаної кислоти в Каховці. Під час допиту Горбунов заявив, що Торбін запропонував йому, Вишневському, Васяновичу і Грабчуку організувати напад і обіцяв заплатити кожному по 500 доларів США. Торбін також надав власний автомобіль, який використовували в день нападу. Поки Вишневський та Васянович стежили, коли за Катериною Гандзюк приїде службовий автомобіль, Грабчук підбіг до жертви й облив її кислотою. Всі затримані, крім Торбіна, визнали свою провину і пішли на співпрацю зі слідством. Торбін, який, за версією слідства, був головним у групі організаторів, свідчень не дав, своєї провини не визнав. Торбін запевняв, що у нього не було жодних претензій до Катерини Гандзюк. 17 жовтня 2018 року Херсонський міський суд на два місяці продовжив арешт Сергію Торбіну.

В жовтні під домашній арешт із СІЗО суд відпустив трьох фігурантів справи про напад на радника мера Херсона Катерину Гандзюк: Віктора Горбунова, Володимира Васяновича і В’ячеслава Вишневського.

5 листопада 2018 активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» назвали причину смерті радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк і вказали на слід депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука — Ігоря Павловського, а 12 листопада Павловського арештували без права застави.

6 листопада Верховна рада створила Тимчасову слідчу комісію із 18 народних депутатів.

4 грудня 2018 року ГПУ оголосила підозру Левіну. Він виїхав з України в день, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі. Справжє ім’я Левіна — Олексій Москаленко. Його своїм близьким другом називає депутат Херсонської ОДА Микола Ставицький з «Радикальної партії Олега Ляшка» — «Левін» був його помічником.

21 січня СБУ оголосила в розшук ймовірного організатора вбивства — Левіна.

28 січня на засіданні ТСК Віктор Гандзюк, батько Каті Гандзюк, заявив, що замовниками вбивства є голова Херсонської облради, партієць «Батьківщини» — Владислав Мангер, партієць Блоку Петра Порошенка — Андрій Гордєєв, заступник Гордєєва — Євген Рищук.

7 лютого 2019 журналісти проекту «Схеми: корупція в деталях» оприлюднили докази зв’язку голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера з головним підозрюваним в організації вбивства Гандзюк Левіним. Адвокат Мангера Андрій Мурашкін влітку 2018 року за безцінь здав в оренду базу відпочинку на березі моря ключовому підозрюваному у вбивстві Гандзюк Олексієві Левіна. Це сталося за тиждень до того, як Катерину Гандзюк облили кислотою, що призвело до її смерті. Сам Мурашкін тоді пояснив, що передача бази не була пов’язана із вбивством Катерини, а було результатом його адвокатської діяльності. Сама ж база ніколи не належала Владиславу Мангеру.

8 лютого бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило В. Мангера з лав партії та рекомендувало йому піти у відставку з посади голови Херсонської обласної ради.

11 лютого 2019 голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації убивства активістки Катерини Гандзюк.

15 лютого 2019 Шевченківський районний суд Києва  арештував Мангера до 3 березня із правом внесення застави. Сума застави — 2 млн 497 тис. грн.

28 лютого під час проміжного звіту ТСК у ВРУ було прийняте рішення про продовження терміну дії ТСК ще на 3 місяці.

6 березня Шевченківський районний суд відсторонив Мангера від виконання обов’язків голови Херсонської облради до 6 квітня 2019 року. Згодом суд відмовився взяти Мангера під варту та зобов’язав носити електронний засіб стеження.

25 березня журналісти Слідство.Інфо під час свого розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк оприлюднили докази співпраці правоохоронців з підозрюваним Павловським.

4 квітня правоохоронці вручили нову підозру ймовірному посереднику між виконавцями та замовниками вбивства Ігорю Павловському: тепер його підозрюють у «покриванні вбивства». Окрім того, ГПУ змінила підозру ймовірним виконавцям нападу. Сергія Торбіна, В’ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, Микиту Грабчука тепер підозрюють в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 121 ККУ).

24 квітня у ЗМІ з’явилася інформація про пом’якшення підозри В. Мангеру, І.Павловському, С.Торбіну та 4 іншим виконавцям нападу. Мангера В. звинувачують в організації та виконанні злочину (ч.3 ст. 27 та ч.2 ст. 27 ККУ) та умисному тяжкому тілесному ушкодженні, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст. 121 ККУ).

6 червня виконавці нападу отримали вироки та погодились свідчити проти замовників нападу. Координатора нападу на Гандзюк Сергія Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, а безпосереднього нападника Микиту Грабчука — до 6 років в’язниці. Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський отримали вирок — 4 роки ув’язнення,  Віктор Горбунов — 3 роки.

19 червня СБУ вперше проводить обшуки по справі К.Гандзюк у колишніх партійців Блоку Петра Порошенка — Андрія Гордєєва та Євгена Рищук, а також на базі відпочинку, яку адвокат Мангера подарував кримінальному авторитету Левіну.

Того ж дня Ігор Павловський, який заявляв про співпрацю зі слідством, ухилився від допиту. Він не з’являвся і на наступні допити, що призначались слідством.

8 липня почався останній сесійний тиждень, коли ВРУ VIII скликання могла заслухати та затвердити звіт ТСК, яка розслідувала обставини вбивства Каті Гандзюк та замовних нападів на активістів. Звіт не був включений в порядок денний на жоден з днів сесії. Тому понад 30 ГО підписали спільну заяву-звернення, з вимогою заслухати звіт. Як наслідок, 11 липня ВРУ заслухала авторів звіту та затвердила його.

16 липня Генеральна Прокуратура зупинила провадження по В.Мангеру та О.Левіну. Оскільки один із фігурантів — Левін — перебуває в розшуку, й наразі немає можливості проводити стосовно нього слідчі дії в Україні.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року на 34-му році життя. За попередньою інформацією, причиною смерті став тромбоз. Наступного дня активісти повідомили офіційну причину смерті: «поліорганна недостатність; хімічні опіки із залученням 30-39 % тіла; напад з використанням хімічної речовини з метою вбивства чи нанесення ушкоджень».

Похована Катерина Гандзюк на Херсонському міському кладовищі.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...