Мед Атлант

Підозрюваний у вбивстві калушанина – під вартою, він каже – оборонявся

4 листопада у Калуському міськрайонному суді розглядали клопотання про обрання запобіжного заходу затриманому.

Справу веде суддя Олександра Кардаш. Адвокатом підозрюваного є Василь Федорович, інформують «Вікна». Підозрюваний у злочині — Микола Федьків, 1966 року народження. Жертва злочину — 42-річний калушанин Андрій Ільницький.

Як раніше інформувало МІСТО, вбивство сталося 2 листопада. Ільницький прийшов до заявника додому через те, що останній мав боргові зобов’язання перед ним. Під час розмови між ними виник конфлікт, під час якого господар будинку взяв до рук ножа та наніс опонентові ряд смертельних ударів. Від отриманих травм чоловік помер на місці події. Слідчі розпочали кримінальне провадження, передбачене ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Як заявив у суді прокурор Калуської місцевої прокуратури Олександр Хомик, Андрій Ільницький разом із батьком вночі прийшов до підозрюваного з метою «вирішення цивільно-правових відносин», отримав кілька ударів ножем і на місці помер. Злочин, за словами прокурора, є особливо важким, а тому у зв’язку з тим, що підозрюваний може втекти, а також впливати на свідків, він клопотав перед судом розмір застави не визначати і застосувати запобіжний захід щодо підозрюваного у вигляді тримання під вартою.

Адвокат, у свою чергу, заявив: з клопотанням прокуратури не згідний. За словами Василя Федоровича, уся доказова база — на основі показань одного свідка, який вигороджує себе. Захисник підсудного розповів іншу версію подій тієї злощасної ночі. За його словами, вночі батько і син Ільницькі під приводом надуманого боргу прийшли до будинку Миколи Федьківа. Підсудний вийшов до них і надворі «гості» почали його бити. Відтак чоловік втік до хати, а чоловіки за ним увірвалися до будинку, де били його та дружину. Як наголосив адвокат, цивільно-правові відносини вирішуються у суді, а не кулаками посеред ночі. А вбивство — це самозахист: чоловік захищав свою себе, свою дружину і своє майно. Адвокат пояснив:

Що мав робити, коли двоє здорових людей увірвалися до хати? Він був тверезий й іншого варіанту дій не мав.

Микола Федьків не заперечує, що спричинив тілесні ушкодження потерпілому, які стали причиною смерті. Він сам викликав поліцію, а отже не хотів втекти чи уникнути відповідальності. Адвокат не погодився з кваліфікацією злочину і вважає, що дії підозрюваного підпадають не під частину 1 статті 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство, карається позбавленням волі на строк від семи до п’ятнадцяти років), а під статтю 118 (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років). При цьому, вважає адвокат, ще треба довести, що межі необхідної самооборони були перевищені, адже, зважаючи на обставини, на час злочину була реальна загроза життю підозрюваного та його рідних.

Дружина підозрюваного Оксана Федьків прийшла до суду з лікарні. На її обличчі — явні сліди побоїв. Пані Оксана повідомила: нападники увірвалися до будинку і сильно її побили. «Швидку» їй викликали працівники поліції, які прибули на місце злочину. Жінку шпиталізували до Калуської ЦРЛ, а медики надали поліції інформацію про побої. Однак, за словами Оксани Федьків, станом на 4 листопада до неї ніхто з правоохоронців не приходив і не брав показань. Кримінальне провадження щодо протиправних дій щодо них станом на 4 листопада не реєструють. Жінка каже: їх били так, що могли б убити. А Микола Федьків, окрім того, що захищав себе та дружину, також захищав своїх рідних, які в ніч вбивства перебували в будинку, зокрема невістку Вікторію, яка є вагітною, та двох її молодших братів, які гостювали у Федьківих і залишилися ночувати.

Суд не врахував доводи адвоката підсудного і вирішив задовольнити клопотання прокурора: Миколі Федьківу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб, до 1 січня 2020 року. За словами адвоката, рішення суду буде оскаржене у суді апеляційної інстанції.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...