Мед Атлант

Відійшов у вічність відомий археолог, уродженець Галицького району

У віці 92 роки помер видатний український археолог, член – кореспондент НАН України, професор Володимир Баран.

Про це повідомили на сторінці часопису “Галич” у Facebook.

Прощання з археологом відбудеться 7 листопада 2019 р. о 15 год. на Байковому кладовищі.

Володимир Баран – доктор історичних наук, професор, Член-кореспондент НАНУ (з 1995). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1991).

Народився в с. Дем’янів Галицького повіту Станіславського воєводства (нині Галицького р-ну Івано-Франківської обл.) в селянській родині.

Понад 30 років Володимир Баран очолював відділ археології слов’ян Інституту археології НАН України, створений за його ініціативою, та 10 років — відділ етнології Національного науково-дослідного інституту українознавства і всесвітньої історії.

Був заступником директора Інституту археології НАНУ, науковим керівником авторів 16 кандидатських та консультантом 6 докторських дисертаційних робіт.

Володимир Баран керував роботою багатьох археологічних експедицій, що досліджували пам’ятки давніх слов’ян та періоду Русі.

У 1979—1980 роках разом із студентами-істориками Івано-Франківського педагогічного інституту працював на археологічних розкопках між селами Бакота і Теремці у Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області. Частина досліджених слов’янських поселень тепер під водами Дністровської ГЕС. На березі Дністра було знайдено поселення Празько-Корчацької археологічної культури (V—VII ст.) та Черняхівської культури (ІІІ — IV ст. н. е.) з усіма елементами побуту: житла, печі, господарські ями, знаряддя праці, бронзова фібула.

Автор близько 400 наукових праць, з яких понад 20 індивідуальних та колективних монографій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...