Мед Атлант

На Верховинщині хочуть відкрити пункт пропуску на українсько-румунському кордоні

Сьогодні, 13 грудня, проходить 33 сесія обласної ради сьомого демократичного скликання.

На ній депутати схвалили звернення до президента, прем’єр-міністра та народних депутатів Франківщини щодо необхідності відкриття пункту пропуску через українсько-румунський кордон в нащій області. А саме в межах населених пунктів Шибене Верховинського району та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія).

У зверненні зазначається, що створення такого пункту пропуску матиме важливе значення для активізації та поглиблення економічних, культурних, політичних зв’язків між Україною та Румунією, між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш і сприятиме налагодженню контактів між місцевими громадами, організаціями та громадянами. Депутати зазначають, що сьогодні Франківщина є єдиним прикордонним регіоном України, що не має жодного пункту пропуску на своїй території при наявності державного кордону з Румунією протяжністю близько 50 км.

Як свідчать фахові економічні дослідження, відкриття пункту пропуску створить передумови для будівництва щонайменше трьох гірськолижних курортів із розрахунковою вартістю інвестицій 329 млн. євро. Це, у свою чергу, зумовить значне збільшення кількості туристів, що подорожують до прикордонних територій (близько 800 тис. ночівель на рік). Очікується створення близько 10 тисяч робочих місць. Також планується будівництво дороги через українсько-румунський кордон.

Спочатку хочуть зробити пішохідний перехід, згодом переїзд. Депутатка від партії «Воля» Ольга Федишина зазначила, що тут йдеться і про збереження національної ідентичності українців, які живуть в Румунії. За її словами, через відсутність нормального пункту пропуску вони не мають можливості часто бачитися зі своїми рідними, які проживають в Україні.

За рішення проголосували 68 депутатів. Рішення прийняли.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...