Мед Атлант

Курс долара в Україні розвернеться на 180 градусів: аналітики назвали нову вартість

Курс долара в Україні після затяжного зниження розвернеться на 180 градусів, впевнені аналітики. Валюта поступово зростатиме і невдовзі проб’є психологічну позначку. Вже 19 січня гривня може досягти 24,4-24,5 грн/$ (12 січня вартість становить 23,9 грн/$).

Детальніше про те, чого чекати від курсу долара українцям, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як і чому зміниться курс долара в Україні

Після затяжних вихідних бізнес входить у звичайний режим. Відшкодований ПДВ витрачають на купівлю долара. Крім того, валюта потрібна для закупівлі сировини і матеріалів.

 Валюту також будуть купувати для того, щоб перевести кошти материнським компаніям за кордон у вигляді дивідендів. Зазвичай останнє відбувається під кінець року, але через свята (були небанківські дні) процес затягнувся.

Що буде впливати на курс долара:

  • бізнес починає закуповувати валюту з початком активного сезону;
  • Нацбанк викуповує долар для поповнення золотовалютних резервів;
  • в експортерів на руках велика кількість гривні – відшкодований ПДВ;
  • Мінфін розмістить облігації держпозики тільки в середині січня (тоді іноземні компанії будуть купувати гривню для покупки держборгу).

Крім того, вплив матиме і ситуацію на Близькому Сході. Конфлікт США й Ірану вже призвів до подорожчання нафти. Слідом виростуть і ціни на нафтопродукти. У результаті Україні доведеться витрачати більше валюти на покупку бензину і газу. Також дорожчає і золото.

Аналітик Володимир Мазуренко впевнений: у січні тенденція розвернеться на 180 градусів і вже незабаром вартість американської валюти впевнені подолає позначку в 24 грн/$ і поступово буде тестувати вартість у 24,5 грн.

“На найближчий тиждень, до середини січня, очікується поступова девальвація гривні. Причин для різких стрибків немає, проте плавне зростання долара зараз можна вважати найбільш імовірним сценарієм”, – відзначає експерт.

З такою ж оцінкою погоджується й аналітик Вадим Іосуб. “На найближчий тиждень ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 24,4 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 24,2/24,5 грн”, – прогнозує експерт.

Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії “Укрділінг”, за цей же час зросли з 23,74 / 23,79 до 24,09 / 24,12 (+1,5% / + 1,4%). Середні курси купівлі / продажу готівкового долара в банках за тиждень змінилися з 23,63/24,48 до 23,90 / 24,31 (+1,1% / – 0,7%).

Чого чекати від курсу долара в 2020-му

Думки про те, що буде з курсом долара в 2020-му, можна умовно розділити на три групи. Перша – оптимісти. До них відноситься й аналітик Максим Пархоменко. Він вважає, що вартість долара зовсім може впасти до 22 грн/$. Це б знову призвело до зриву планів по надходженнях до бюджету.

“У 2020 році велика частина податків залишатиметься в Україні, а висновок прибутку в офшори буде дуже утруднений. І навіть якщо їх можна буде вивести з України, то перевести вже в іншу юрисдикцію з офшорів буде вкрай складно. Так, ми можемо сміливо очікувати зниження виведення коштів за кордон”, – відзначає аналітик.

Другий прогноз можна віднести до більш стриманого. У прогнозі на 2020 рік закладений курс 27 грн/$. Такий розрахунок справило Міністерство економрозвитку, торгівлі та сільського господарства. Правда, такі оцінки відомство робить щорічно і практично завжди помиляється. 27 грн/$ вони очікували і в 2019 році, більш того, були впевнені, що до кінця року валюта буде продаватися за 29 грн/$.

Негативний прогноз озвучує керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин. Він вважає, що курс буде коливатися близько 26-27 грн/$. “Тому гривня повинна відкотитися назад, щоб стати рівноважною для всіх учасників ринку – експортерів, імпортерів, держави і населення. Таким рівнем, на наш погляд, є відмітка 26-27 грн за долар”, – прогнозує експерт.

Економіст Ігор Гарбачук озвучує кілька сценаріїв: при позитивному валюта може коливатися близько 25-27 грн/$, а при негативному – обвалитися до 31-33 грн/$. “Якщо в Україну в найближчому майбутньому зайдуть гроші Міжнародного валютного фонду на рівні 5,5 млрд доларів, як було від уряду заявлено, це буде досить м’який сценарій виходу з цієї ситуації. Якщо не зайдуть, то всі ці оптимістичні сценарії, де 24,7-27 грн/$, можуть бути абсолютно необ’єктивними, тому що тоді долар може коштувати 31-33 грн/$”, – зазначив він.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...