Мед Атлант

Найстарший “морж” з Франківська розповів про еліксир молодості та купання на Водохреща

Віталій Олександрович Маргалик – найстарший за віком «морж» в Україні. Вже 52 роки поспіль він занурюється у крижану воду, виконує фізичні вправи та займається бігом.

На перший погляд в ньому важко розгледіти 90-річного дідуся, а все тому, що і почувається Віталій Олександрович набагато молодшим. Напередодні Водохреща пан Віталій розповів свою історія моржування, пише “ВЕЖА”.

Я від самого народження пов’язаний з водою. У 1929 році мама так поспішала в пологовий, що народила мене просто на пароплаві. Здається, це було на річці Дніпро або ж на протоці. З цього і почалось те, що я ціле життя з водою. Купався майже в усіх морях: Білому морі, Баренцовому, Балтійському, Чорному, Каспійському та інших. Важко пригадати кількість міст, де я у молодості бував і де я моржував.

Моржуванням пан Віталій почав займатись досить випадково, під час навчання у Львівському університеті фізичної культури. Один з викладачів практикував моржування і підбурив на це Віталія Олександровича. Спочатку було важко. Але перевагою було те, що почав занурюватись у холодну воду не взимку, а ще в осінні холоди. Вода в цей час ще не настільки «щипає» тіло, як в зимові морози.

Хоч мені вже 90 років, але здоров’я, як у молодого хлопця. Наприклад, сьогодні в мене була пробіжка, фізичні вправи та холодний душ. Мені дуже цікаво, як я буду почуватись надалі. Буває, дивлюсь на людину, яка йде згорблено, ще й з ціпком у руках і дивуюсь. Підходжу, питаю скільки років, а вона мені каже, що 78, а мені 90 і я на ранковій пробіжці. Тоді розумію, що все роблю правильно. Тож для хорошого самопочуття потрібно займатись моржуванням і спортом.

Найкраще починати моржування з літа, рекомендує пан Віталій, купатись під час будь-якої погоди. Чи то дощ, чи вітер – байдуже, адже організм має звикати. Адаптувавшись до перепаду температури, організм буде готовий до зимового занурювання.

Багато людей практикують на Водохреща без підготовки занурюватись в ополонку. Таке можна робити, але тільки на декілька секунд. Обов’язково після цього зробити розтирання тіла і зігрітись. Зігріватись варто до купання і після: робити фізичні вправи, пробігтись, випити чаю, радить пан Віталій.

Читайте також: Як живеться найстаршому моржеві України в Івано-Франківську.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...