Мед Атлант

Класичний суд присяжних в Україні може запрацювати з 2021 року – Мін’юст

Міністерство юстиції розробило два законопроєкти, ухвалення яких забезпечить запровадження в Україні класичного інституту присяжних.

Про це заявив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук, повідомляє прес-служба відомства.

Він зауважив, що хоча Конституцією України гарантується право народу безпосередньо брати участь у здійсненні правосуддя через присяжних, принцип їхньої роботи досі спирається на радянську практику. За словами Банчука, для формального виконання цієї норми Конституції суд народних засідателів у 2012 році було перейменовано на суд присяжних, але фактично цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні, пише “Уніан“.

«Положення Конституції в частині суду присяжних необхідно повністю реалізувати. Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів на суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та прийняття юридичних рішень професійним суддею», – пояснив Банчук.

Минулого року правозахисники та науковці разом з Міністерством юстиції України підготували два законопроєкти, які були нещодавно зареєстровані у парламенті.

«Один законопроєкт передбачає внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо формування списку присяжних. Другий законопроєкт передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та до закону про Державний реєстр виборців», – зазначив заступник міністра юстиції.

Він висловив сподівання, що вже цього року запропоновані зміни будуть схвалені парламентом і набудуть чинності в 2021 році.

Він додав, що законопроєкти покликані забезпечити незалежність присяжних від головуючого судді на законодавчому рівні, що дозволить підвищити якість та ефективність роботи органів досудового розслідування і посилити змагальність сторін у процесі. Крім того, Банчук повідомив, що запропоновано скоротити тривалість розгляду справ судом присяжних і цього року це питання має бути вирішено в парламенті.

«Ми запропонували механізми і готові до компромісів, консультацій і доповнень відповідних законопроєктів. Сподіваємося, що вдасться реалізувати положення Конституції в частині суду присяжних», – підсумував заступник міністра.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...