Мед Атлант

Як прикарпатські нардепи голосували за освітній закон, який суттєво обмежую викладання російською у школах

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон «Про повну загальну середню освіту». Його підтримали 327 депутатів, повідомляє Радіо Свобода.

Серед багатьох інших новацій у законі також чітко прописано “мовне питання”, що суттєво обмежує використання російської у школах.

Голосування відбулося 16 січня. Як же голосували нардепи з Франківщини.

“За” проголосували усі “Слуги народу” – мажоритарними і списочники – Зіновій Андрійович, Ігор Фріс, Едуард Прощук, Олександр Матусевич, Володимир Тимофійчук, Олег Марусяк, Олена Вінтоняк, Роман Мулик.

Віддав свій голос “за” і член депутатської групи “Довіра” Андрій Іванчук. Єдиною з прикарпатських нардепів, хто “утримався” стала представниця “Свободи”, позафракційна Оксана Савчук.

 

Отже, як змінюється мова викладання

Закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах.

Отже, перша модель передбачена для корінних народів України, що не проживають у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка цю мову захищала б та розвивала. Найперше йдеться про кримських татар. Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі: материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі; у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою; зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Третя модель працюватиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також що проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Там початкова школа також буде мовою меншини разом із вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

 

Що змінюється для учнів

Насамперед, у МОН обіцяють зробити навчання більш доступним: до початкової школи зарахування має відбуватися без будь-яких конкурсів, за потреби мають створюватися інклюзивні класи (якщо батьки дитини з інвалідністю звертаються, то такий клас має бути утворений в обов’язковому порядку), а діти, що тривалий час лікуються у стаціонарі, отримують здобувати освіту у медичному закладі.

У першому класі урок триватиме до 35 хвилин, у 2-4 класах – 40 хвилин, а з 5 класу – 45 хвилин.

Окрім того, навчання стане більш орієнтоване на потреби і здібності конкретної дитини, запроваджується і пояснюється поняття «індивідуальної освітньої траєкторії».

 

Що змінюється для вчителів

Змінюється підхід до оплати праці, запроваджується прозора система надбавок, передбачається, що підвищення кваліфікації вчителів може відбуватися не тільки на державних курсах, передбачається співфінансування цього процесу з державного та місцевого бюджетів.

Цьогоріч МОН планує комплексну реформу заробітної плати вчителів

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...