Мед Атлант

В Україні з 1 квітня запустять електронний лікарняний

Міністерство соціальної політики України розраховує запустити листи непрацездатності в електронній формі з 1 квітня поточного року.

Про це повідомив на брифінгу заступник міністра соціальної політики України Олег Коваль, пише “Уніан“.

«На цьому тижні запускається постанова на узгодження щодо впровадження електронного лікарняного. Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров’я планує запустити з 1 квітня електронні лікарняні… Це буде перший етап, а основний етап – це повноцінний запуск системи лікарняних, коли лікар буде записувати дані про те, що пацієнт захворів, у систему HELSI.me (сервіс запису до лікарів і збереження медичних даних), яка буде формувати медичний висновок, який буде автоматично вирушати в Пенсійний фонд, до реєстру платників ЄСВ (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), а далі – до Фонду соціального страхування для нарахувань. Це буде другий етап, який буде запускатися з 1 вересня по всій країні і займе якийсь час», – сказав Коваль.

За його словами, запровадження цієї системи дозволить перевіряти правомірність видачі пацієнтам електронних лікарняних і мінімізувати зловживання в цій сфері.

«Ми припинимо цими діями потік виписування за день лікарями 50 лікарняних, оскільки можна буде перевірити всі факти з прив’язкою до прізвища доктора, скільки лікарняних він видав і чи за своїм профілем», – зазначив заступник міністра соцполітики.

За даними Коваля, в 2018 році в Україні було оформлено понад 4,3 млн листків непрацездатності, зокрема у зв’язку з вагітністю, в 2019 році – понад 3,9 млн, при цьому бюджет виплат за цією статтею становив 15 млрд грн, тоді як на 2020 рік у бюджеті закладено 17 млрд грн на виплату лікарняних.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...