Мед Атлант

На Прикарпатті очікують щедрий урожай озимих культур. ВІДЕО

Зважаючи на теплу зиму, стан посіву озимих добрий.

Про це кореспондентам Суспільного повідомив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Іван Андріїшин. За його словами, в Івано-Франківській області 400 тисяч гектарів ріллі, половина за них – приватні присадибні ділянки. Решту землі обробляє 720 сільськогосподарських підприємств, з них – 540 фермерських господарств.

Вирощуванням сільськогосподарських культур на Івано-Франківщині філія “Перспектив” займається з 2007 року. Обробляє 23 тисячі гектарів землі у п’яти районах. Тільки у Городенківському районі, за словами директора філії Павла Потомського, в обробітку дев’ять тисяч гектар. Вирощують на них в основному зернові культури, а от уже четвертий рік квасолю.

“У минулому році у нас було засіяно квасолею 500 га, в цьому – плануємо близько 900 га. Якраз ми знаходимося на полі, де попередник під озиму пшеницю – квасоля. У минулому році цей масив був засіяний квасолею, ми зібрали 29 центнерів з гектара. В межах 750 доларів з гектара ми отримали доходу. Якщо на пшениці ми минулий рік десь на нулі вийшли, то на квасолі ми нормально заробили”, – розповідає Павло Потомський.

На іншій ділянці у селі Серафинці росте майже 500 гектарів озимого ріпаку. Сьогодні його підживлюють селітрою аміачною. За словами головного агронома філії “Перспектив” Михайла Скорейка, такі роботи почали ще в лютому, зараз вони на стадії завершення, а в двадцятих числах березня почнуть сіяти соняшник та кукурудзу: “Період живлення озимого ріпаку, який передбачався десь на початок квітня, ми робимо зараз, тому що погодні умови вносять свої корективи: стосовно вологи в ґрунті, поверхневій волозі. Якщо є добрива і ми хочемо, щоб вони засвоїлися і рослини їх отримували вчасно, ми весь об’єм азотного добрива стараємося дати зараз, поки є волога в грунті”.

У селі Новоселівка на 700 гектарів, де був соняшник, планують цьогоріч вирощувати кукурудзу, зараз тут закривають вологу.

Минулого року на Івано-Франківщині за час осінньо-польових робіт засіяли майже 91 тисячу гектарів сільськогосподарських культур, а ще 23 тисячі озимого ріпаку, – розповідає директор обласного департаменту агропромислового розвитку Іван Андріїшин.

“Стан посіву озимих добрий, навіть дуже добрий. Ці погодні умови – відсутність перепадів великих температур, відсутність великих морозів – дали можливість провести зимівлю, особливо озимої пшениці, озимих ріпаків, добре. Поряд з тим є і певні недоліки – це спровокувало збільшення колоній гризунів. Тому господарства змушені боротися з ними, застосовуючи біологічні приманки для того, щоб зберегти урожай”, – каже Іван Андріїшин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...