Мед Атлант

Як будемо накопичувати «другу пенсію»

Звичайну пенсію за віком ніхто не скасовує: солідарна система пенсійного забезпечення в Україні зберігається. Парламентарії ходять додати до першої пенсії другу – з особистого накопичувального пенсійного фонду. Усi новини і обговорення статей законопроекту № 2683 читайте на сайті Obozrevatel. Що зміниться для тих, хто працює?

Добровільні накопичення

Всі ми маємо право відкладати частину коштів на благополучну старість. Не у всіх це виходить. Нам здається, що пенсія десь дуже далеко, а зараз потрібні ремонт в квартирі, заміна машини, смартфон дитині або відпустку на море.

До програм добровільного пенсійного накопичення в країні підключилося 861 000 чоловік. 83000 вже отримують свої виплати, які склали від 10000 грн. на людину. Інші вважають за краще або не відкладати зовсім, або витрачати відкладені суми на нагальні проблеми.

Навіщо потрібна пенсійна скарбничка

Солідарна система вже не в змозі забезпечити пристойним доходом всіх українських пенсіонерів. По суті, соціальна пенсія стає інструментом забезпечення мінімального рівня виживання, не більше.

Накопичувальні особисті рахунки дозволяють в режимі недоторканого запасу акумулювати кошти, які згодом будуть виплачені вам же. Ви маєте право вибрати – отримувати ці кошти поступово, по так званому «коефіцієнту дожиття», або забрати суму відразу і махнути в навколосвітню подорож або купити будиночок біля моря.

На відміну від солідарної пенсії, всі засоби для накопичувальної пенсії належать виключно вам. Гроші не просто лежать на рахунках – вони заробляють нові гроші. У законопроекті передбачено 3 портфеля інвестицій для власників рахунків: консервативний, збалансований і динамічний. Пенсійне казначейство буде відслідковувати роботу керуючих компаній і попереджати спроби шахрайства або неефективного використання коштів вкладників. Так щомісяця відкладаються невеликі суми поступово складаються в капітал, який стане в нагоді в старості.

Гроші на рахунках накопичувального пенсійного персоніфікованого фонду підлягають спадкоємства, вони не зникають в бездонних державних кишенях. Передбачена можливість дострокового вилучення частини коштів – у разі важкого захворювання власника рахунку або його близького родича. По суті, особистий пенсійний фонд – це скарбничка, яку не можна розбити до терміну.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...