Мед Атлант

Виставку однієї картини відкрили в Музеї мистецтв Прикарпаття

Мандрівну виставку однієї картини “Біле і чорне” Михайла Жука відкрили в Музеї мистецтв Прикарпаття. Панно – з приватної колекції одесита Тараса Максимюка. Колекціонер розповів, що Івано-Франківськ – 12 місто України, де презентують картину.

Картина побувала також в Сполучених Штатах Америки. Її власник – заслужений працівник культури України Тарас Максим’юк – розповідає, що, коли придбав картину, навіть не уявляв, що це перший портрет письменника Павла Тичини. Він зображений як юнак з чорними крилами, який грає на сопілці, а поряд – дівчина з білими крилами.

Михайло Жук виконував панно мішаною технікою на семи окремих аркушах паперу. Митець використовував гуаш, пастель та акварель, – розповідає власник картини.

Директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець ділиться враженнями від побаченого:

Це чисто український модерн в цій картині. Тут символіка: намальовані два ангели – чорний і світлий. Це дійство, яке у світі відбувається. Кожна квітка перетворена в український орнамент, але коли дивишся, то не відчуваєш, що це орнаментальна тематика. Здається, що це квіти.

Марія Давибіда розповідає, що про виставку цієї картини дізналася випадково. Однак, каже, цей твір вирізняється з поміж експонатів в музеї та одразу впадає в око.

Картина – філософська, глибока, неповерхнева, небанальна. А продумана, глибоко пророблена автором, у неї вкладено особисто пережите, перепущене через свою душу, – каже Марія Давибіда.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...