Мед Атлант

ДПС оновила рейтинг «ТОП-100 найбільших платників податків»: хто скільки коштів спрямував на розвиток нашої країни

Державна податкова служба оприлюднила оновлений рейтинг найбільших представників вітчизняного бізнесу за обсягом сплачених коштів до бюджетів усіх рівнів. Лідером серед представників галузі роздрібної торгівлі та логістики вчергове стала компанія «АТБ-Маркет», яка для багатьох українців є головним постачальником якісних продуктів. Майже чотири мільйони українців щодня відвідують магазини мережі в 24 областях нашої країни.


Як і роком раніше, перші позиції в рейтингу «ТОП-100 платників податків» дісталися підприємствам нафтогазової й енергетичної сфер, виробникам тютюнової продукції, націоналізованому «ПриватБанку», а також великим держкомпаніям-монополістам. Звісно, в цій частині рейтингу зміни відбуваються вкрай нечасто. Набагато цікавіше спостерігати динамічніший стан справ по інших галузях, наприклад в ритейлі. Найбільший за багатьма показниками представник вітчизняної галузі роздрібної й оптової торгівлі – «АТБ» протягом року зміцнив свої позиції одразу на три пункти. У даному рейтингу торговельна мережа піднялася з 16 місця (яке посідала у 2018 році) на 13. За підсумками 2019-го підприємства корпорації «АТБ» сплатили до бюджетів усіх рівнів, у тому числі й до нашої міської скарбниці, 6,77 млрд грн. Це на 49% більше за минулорічні результати. Таке стрімке зростання показників стало наслідком активного розвитку торговельної мережі «АТБ» і послідовної оптимізації багатьох бізнес-процесів. Компанія підкорила два нових регіони: прийняли перших покупців новесенькі дискаунтери на Закарпатті та в Чернівецькій області. Загалом за рік було відкрито 88 нових магазинів проти (у 2018-му – 80). Також відбулася капітальна модернізація 41 супермаркету. Зараз у 280 населених пунктах України, в тому числі й на Франківщині, цілодобово функціонують 1089 таких дискаунтерів.

Із розширенням мапи присутності мережі «АТБ» значно зріс і товарообіг. За рік цей показник збільшився на 22,4% – до 126, 8 млрд грн. (включаючи ПДВ). Маємо чудовий результат: мережа перевершила власний рекорд попереднього року – у 2018-му даний показник становив 103,9 млрд грн. (у 2017 – 80,2 млрд грн.). Асортимент кожного з магазинів «АТБ» сьогодні перевищує 3,5 тис. найменувань, а більше дев’яти сотень із них представлені товарами власних торгових марок «АТБ». Така ексклюзивна продукція власного виробництва за якістю не поступається аналогам, які можна купити на вітчизняному ринку,а от коштує значно дешевше за них. Споживачі, які вибирають таку продукцію, економлять до 40%. Компанія послуговується принципами вигідної для покупців цінової політики – вартість будь-якого товару в дискаунтерах мережі нижча за середньоринкову на 10–15%.

Повертаючись до рейтингу найбільших платників податків країни, варто зазначити, що до першої сотні увійшли лише сім компаній, пов’язаних із роздрібною торгівлею та логістикою. Першу позицію наразі посідає «АТБ» (маючи 13 місце в загальному рейтингу), далі йдуть «Нова пошта» (27 місце), ще один традиційний ритейлер – «Епіцентр К» (30 місце – сплачено майже 2,5 млрд грн.), «Сільпо» (41 місце ), McDonalds Україна (54 місце), Metro (66 місце) й «Ашан» (77 місце).
Як бачимо, стратегія динамічного розвитку дає чудові результати – корпорація «АТБ» із чималим відривом лідирує в цьому ТОП-7 найбільших платників податків галузі.
Цікаво, що крім компаній «АТБ» та «Епіцентр К» інші представники ритейлу, які увійшли до цього рейтингу, не захотіли розголошувати суми сплачених податків і зборів, посилаючись на комерційну таємницю. Тому про точні цифри можна лише здогадуватися, орієнтуючись на показники більш відкритих компаній, які знаходяться в ТОП-100 по сусідству з ритейлерами.

Від цих цифр сьогодні залежить наше з вами благополуччя, оскільки такі кошти йдуть на зарплати вчителям, медикам, соціальну допомогу, пенсії, ремонт доріг та інші цілі, визначаючи рівень та якість життя громадян. Особливо актуально це стало після реформи децентралізації, коли значно більші суми зібраних податків залишаються на місцях. Це дало великий ресурс для розвитку українських міст і селищ. Кожен із більш ніж тисячі супермаркетів «АТБ», включаючи й ті, що працюють в Івано-Франківську, можна вважати не тільки торговим представництвом найбільшого ритейлера, але й важливим інфраструктурним об’єктом.

Автор: Діана Мороз

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...