Мед Атлант

Калуська ЦРЛ розпочала тестування пацієнтів на коронавірусну інфекцію. ВІДЕО

Як зазначила Наталія Кінаш, найбільші ризики інфікування — у медичних працівників, які погано захищені. Проте неможливо придбати необхідне через дефіцит на ринку.

Виступаючи на сесії Калуської міської ради 26 березня, медичний директор Калуської ЦРЛ зі стаціонарної роботи Наталія Кінаш повідомила: протоколи лікування коронавірусної інфекції COVID-19 розроблені. Для лікування рекомендують ряд противірусних препаратів, проте їх немає ні в лікарні, ні в аптечній мережі, інформують “Вікна”.

Антибіотиками для лікування ускладнень — вірусно-бактеріальної пневмонії — лікарня забезпечена. Вони є і аптеках.

Як зазначила Наталія Кінаш, найбільші ризики інфікування — у медичних працівників, які погано захищені. Проте неможливо придбати необхідне через дефіцит на ринку:

«Ми значно збільшили потреби по засобах захисту. На нашу пропозицію відгукнувся Ігор Насалик, чекаємо вантаж з величезним забезпеченням засобами захисту. Ми би раді освоїти кошти, скажіть, де купити потрібні речі».

Також лікарня очікує на поставку лікарських засобів та в четвер зранку вже розпочала тестування пацієнтів. Зокрема, з важкими вірусними пневмоніями.

У міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, за словами його директора Михайла Гаврилишина, ситуація не така напружена. Тут є проблеми з масками і захисним окулярами. Іншим медичні працівники поліклініки більш-менш забезпечені. Тут також виходять зі становища і шиють маски своїми силами — вже мають запас до тисячі штук. Лабораторія і рентгенологічний відділ мають запас витратних матеріалів на два місяці роботи. Проблемою також є те, що у поліклініці призупинена господарська діяльність, зокрема, не проводять планові медичні огляди. Через це немає доходів та можливості стимулювати працівників.

Головний лікар Калуської станції швидкої невідкладної допомоги Василь Романюк повідомив: працюють у звичному режимі. Причому, якщо під час спалаху грипу у 2008-2009 роках кількість викликів «швидкої» потроювалася, то зараз такого немає.  Для «швидкої», як і для інших медичних закладів, першочерговим завданням є захист працівників. Василь Романюк зазначив:

«Ми йдемо у домівки і не знаємо, до кого. Великий розхід масок, потрібні захисні костюми і окуляри».

За його словами, мудрішого рішення за самоізоляцію немає: чим більше людей зрозуміють, що треба на два тижні замкнутися вдома, тим краще.

Міський голова Ігор Матвійчук повідомив: з Києва вже виїхала машина, яка везе до Калуша респіратори, хірургічні маски, захисні окуляри, комбінезони, бахіли і шапочки. Стало відомо, що в четвер увечері вантаж від Ігоря Насалика доставлено в Калуську ЦРЛ. Сьогодні засоби захисту будуть розподіляти: частину передадуть поліклініці, «швидкій» і районній лікарні. Також, за словами міського голови, багато підприємців хочуть допомагати медицині:

«Направляю, щоб спілкувалися з лікарями, що їм потрібно. Місто купило три парові установки. Але на ринку усе, що пов’язано з медициною, стало проблемним. Десять днів назад оплатили тести, поставку обіцяють лише у п’ятницю. Парові установки закупили в Одесі. Одна з них у поліклініці, друга — в Калуській ЦРЛ, третю передали в управління надзвичайних ситуацій. Цією установкою продезінфікували приміщення станції «швидкої» та машини, плануємо дезінфекцію в інфекційній лікарні».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...