Мед Атлант

Франція під час карантинного режиму: розповідь українця-очевидця

Сьогодні вся новинна стрічка забита інформацією про небезпечну коронавірусну інфекцію. Більшість країн світу запровадили карантинний режим, цим шляхом пішла і Україна. Про те, як переживають карантин українці, знають всі, а як це відбувається в інших країнах, ми можемо хіба що здогадуватися. МІСТО започаткувало серію статей про карантинний режим в світі. Ми вже писали про Китай, і зокрема місто Ухань, з якого все почалось, а сьогодні на черзі – Франція.

Українець Павло Троц, який навчається у Франції, відверто розповів нам про перші спалахи вірусу, як зреагувала влада та що зараз відбувається у французькому місті Монпельє.

 

Все почалося наприкінці лютого, розповідає Павло, коли кількість хворих була приблизно 12. Потім цифри почали зростати, але досить повільно, тому особливо це не насторожувало. До кінця лютого, коли почався спалах на одному з гірськолижних курортів у британських туристів, кількість інфікованих вже була понад 100. Така цифра збентежила владу, проте самі люди реагували досить спокійно, паніки не було.

Приблизно до 8-9 березня кількість хворих почала стрімко зростати, каже Павло. Рахунок пішов сотнями. Оскільки інфікування та поширення вірусу відбувається в геометричній прогресії, це дуже збентежило владу. Вже 12 березня президент Франції Емманюель Макрон підготував промову, яку транслювали по телебаченню – повідомив, що всі навчальні заклади з 16 березня закриваються на карантин.

Тоді французи все ще не реагували на рекомендації, вони продовжували жити активним соціальним життям, хоча кількість хворих вже перейшла тисячу. Нікого це не бентежило і всі продовжували спілкуватися з друзями і заражувати якомога більшу кількість населення. Таке ігнорування перейняло владу, тому 14 березня прем’єр закрив всі заклади, крім заправок, супермаркетів та аптек.

Того ж дня Макрон підготував ще одну промову, на якій наголосив про необхідність та важливість дотримання правил карантину. Президент ввів так званий стан епідемії по всій країні. Тоді ж на вулиці вийшла армія та поліція на патрулювання, патрулюють і досі.

З того часу і до сьогодні виходити на вулицю без дозволу не можна. Для того, щоб вийти, потрібно заповнити на офіційній сторінці уряду та видрукувати спеціальну анкету. Там потрібно вказати інформацію про себе та мету виходу на вулицю. Виходити можна тільки в супермаркети та аптеки. Будь-які переміщення заборонені, введена комендантська година. В Монтельє, до прикладу, з 22-ої до 5 ранку. В інші години виходити дозволяється, але тільки за нагальної потреби і тільки з дозволу, і через надруковану анкету.

В країні також діють спеціальні штрафи за вихід на вулицю, який заборонений законом. Мінімальний – 200 євро, повторне порушення – півтори тисячі євро, і якщо “зловлять” третій раз на вулиці без нагальної потреби – 15 000 євро + ув’язнення на декілька років.

“Біля свого будинку можна також займатися спортом, але не дальше ніж 500 метрів від свого будинку і виключно наодинці. Будь-які скупчення заборонені, це все строго контролюється і одразу денонсується. Тобто якщо хтось щось бачить, то одразу телефонує в поліцію і грубо кажучи “здає”, – додає Павло.

Розповів також і про продукти харчування та медичні препарати. Спочатку, каже, як тільки все почалося, був брак і дефіцит продуктів, що дуже всіх шокувало. Ні макаронів, ні муки, ні яєць, ні олії, ні цукру, і навіть туалетного паперу не було. Зараз вже в магазинах все це є, немає жодного ажіотажу. Однак є проблеми з медичними засобами – термометрів та масок в аптеках немає, а на продаж медичного препарату “Paracetamol” діють обмеження – лише одна упаковка на людину.

“Багато хто вважає, що Франція надзвичайно забезпечена країна, і тут завжди всього вистачає. Насправді тут був величезний дефіцит масок та антисептиків до останнього тижня. Це всіх шокувало, бо навіть медичний персонал часом не мав масок.”

Коли кількість хворих почала зростати дуже швидко, продовжує, в Ельзасі (один з регіонів, де зареєстровано найбільшу кількість хворих у Франції) побудували польовий госпіталь для інфікованих коронавірусом, тому що звичайні медичні центри просто не вміщають всіх хворих.

“Я вважаю, що карантин ефективний і його треба дотримуватись на 100%. Бо навіть якщо кількість хворих зростає, то процент приросту хворих зменшується. Це вказує на ефективність карантину і думаю, що такий режим збережеться як мінімум до кінця квітня. Навчання і робота перейшли в режим онлайн. Ми ще нічого не знаємо на рахунок екзаменів, але зараз викладачі проводять аудіо- та відеолекції в мережі. Всі спокійно можуть вчитися. ”

Та ж ситуація і з роботою. Зараз функціонує доставка не лише їжі, але й одягу та інших речей. Все працює, тільки в домашньо-комп’ютерному режимі. І незважаючи на те, що на вулиці гарна погода і у Франції вже справжня весна, всі залишаються вдома. Французи не переймаються і спокійно ставляться до всього, що зараз відбувається. Працюють та навчаються дистанційно і строго дотримуються карантину, підсумовує українець.

“Сидимо вдома, працюємо та навчаємось онлайн, зберігаємо спокій. Сподіваємося, що все буде добре. Ми це переживемо і все повернеться на свої місця”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...