Мед Атлант

“Проблема, імовірніше, була тут вже з грудня”, – Масляк про коронавірус у Франківську

Тарас Масляк, головний лікар Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, припускає, що коронавірус з’явився в Україні та Франківську раніше.

З його слів, раніше він не аналізував ситуацію і не робив жодних висновків з приводу ситуації, яка є в світі, до моменту поки лікарні не отримали швидкі тести, які частково підтверджують наявність хвороби. Бо медики мусять робити висновки на основі доказової лабораторії, по тестах й інших результатах досліджень.

“На сьогоднішній день ми підозрюємо, що ця проблема, швидше за все, була тут вже з грудня місяця, можливо, двоє з пацієнтів навіть померло. АЛЕ було з десяток людей, яких ми вилікували. Підтвердження COVID-19 ми робимо не лише по тестах, але і з допомогою КТ та рентгенографії та звичайно ПЛР”, – каже Масляк.

Головний лікар зауважив, що пишається своєю командою. Каже: це ті люди, які не забоялися, не втекли, не заховали голову, як страуси в пісок.

“Це дуже добре, що ми уже маємо швидкі тести. Але окрім того повинна бути стратегія. Ми вчора із лікарями ЦМКЛ розглядали 640, а сьогодні 722 наказ: це про те як поводити себе в цей період. Чесно кажучи, я не міг його до кінця зрозуміти, хоч і сам керівник. Тому ми вирішили, що самі розпишемо свої думки і напрацювання з приводу ситуації та будемо покладатися на ці два накази. Єдине,що можу сказати точно: паніка-це найгірше, і вона ні до чого доброго не приведе”, – зауважив Масляк.

Він також нагадав про карантин. “Ми повинні вистояти 1-2 місяці, для того, щоб не згадувати потім людей, які відійшли від нас (померли) через нашу безвідповідальність та халатність! Ми повинні зібрати свої сили і мужність і виконувати те, що рекомендують медики та влада”.

На цей час час у ЦМКЛ 75 пацієнтів із пневмоніями. 3 дні тому лікарня отримала тести на коронавірус: українські і китайські. Вірогідність цих швидких тестів, каже лікар, лише 65%. Достовірний діагноз підтверджує ПЛР.

Швидкий тест на коронавірус був підтверджений у 36 пацієнтів (з 75). Проте на достовірне підтвердження діагнозу чекають результатів ПЛР.

“Міський голова запропонував придбати апарат і обладнати лабораторію для того, щоб наше місто мало змогу проводити ПЛР незалежно ні від кого. Про подальші новини та зміни, буду вас сповіщати. Задавайте запитання, пишіть коментарі. Я буду радий дати вам відповіді в межах своєї компетентності та свої рекомендації, а також наших лікарів-спеціалістів”, – написав Тарас Масляк.

Нагадаємо, в Україні 475 випадків захворювання на COVID-19.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...