Мед Атлант

Заборгованість збільшується: франківців просять оплачувати комунальні послуги

Карантин негативно впливає не тільки на життя людей, а й на оплату житлово-комунальних послуг. За останній місяць в Івано-Франківську виникають проблеми із оплатою комуналки, а борги перед місцевими підприємствами лише збільшуються.

Начальник департаменту комунальної політики та благоустрою міськвиконкому Михайло Смушак розповів про розрахунки за оплату комунальних послуг у березні. Отже, найнижчий показник в КП “Івано-Франківськводоекотехпром” – 66,7%. ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” – 79,5%, СТЕК – 86,4%. АТП-0928 – 72,3%, КП “Теплий дім” – 82%, Дирекція замовника – 84,6%, Автоколона – 75,5%, пише “Суспільне“.

“Очолює список водоканал. Якщо порівнювати 2018-2020-ті роки, то бачимо просідання по оплатах. У 18-му році були переплати, люди погашали заборгованість, але зараз цифра менша у більш ніж два рази. Таку тенденцію бачимо і в інших підприємствах”, – сказав Михайло Смушак.

За його словами, за березень КП “Івано-Франківськводоекотехпром” недоплатили більше п’яти мільйонів гривень. Найбільше за водопостачання не оплачують жителі міста. Не платить також “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.

ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” за березень нарахували 47 мільйонів гривень. За місяць на підприємстві недоотримали більше 14-ти мільйонів. Найбільша частка також припадає на населення.

“Динаміка також йде до збільшення заборгованості. З 18-го року заборгованість також зросла у два рази. Така ж ситуація і у СТЕКу”, – додав Смушак.

За вивіз сміття у Франківську недоплатили більше мільйона гривень. Найменше коливання із заборгованості у ДП “Автоколона 2222”. За послуги з утримання будинків жителі не оплатили понад мільйон гривень.

“Ми, звичайно, розуміємо, що у когось гроші закінчуються, а в когось уже закінчились. Складно, але відміни оплати за житлово-комунальні послуги немає. Єдине – до 1 липня 2020-го року скасували нарахування пені за несплату комунальних тарифів. Є прохання до жителів, які все-таки мають можливість оплатити комуналку, бо це є забезпечення життєдіяльності нашого міста. У більшості підприємств – це є левова частка на оплату заробітної плати працівників. Вони так само не можуть забезпечити себе і оплатити комунальні послуги”, – сказав Михайло Смушак.

Нагадаємо, працівники комунального підприємства “Теплий дім” в Івано-Франківську йдуть у відпустки без збереження заробітної плати до четвертого травня. На підприємстві мусять економити і скоротити витрати на власне утримання. Також на два тижні у відпустку за власний рахунок пішли працівники ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Причина – суттєве зростання кількості боржників та недоотримання грошей з міського бюджету через боротьбу з епідемією COVID-19

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...