Мед Атлант

Ляшко пояснив, чому тести на антитіла до коронавірусу не будуть масові і за державний кошт

В Україні розпочинають імуноферментне тестування на коронавірус, який виявляє антитіла і дає змогу побачити, скільки людей перехворіло на COVID-19 безсимптомно.

Про це ТСН розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Розпочнуть тестування з Одещини і Сумщини. Щоправда, масовим воно не буде. Із державного бюджету кошти на ці тести не виділятимуть.

«Ми зараз не розглядаємо питання централізованої закупівлі за кошти держбюджету, але ми не забороняємо закуповувати лабораторіям», – заявив він.

Він переконує, що такі тести не є показовими, адже невідомо, скільки може діяти імунітет на цю хворобу, а отже невідомо, чи не захворіє людина повторно.

«Провівши тестування ми не скажемо, ось, дивіться, ви перехворіли, ви можете йти на роботу і не захищатись, тому що ніхто не знає, як довго буде триматись тип антитіл – це буде місяць, два тижні, чотири місяці» – повідомив Ляшко.

Нагадаємо, що нещодавно Ляшко заявив, що в Україні найближчим часом, імовірно, буде запущено масове ІФА-тестування на антитіла до нового коронавірусу – для визначення наявності імунітету до коронавірусної хвороби.

Ляшко пояснив, що така діагностика покаже, перехворіла людина на COVID-19 чи ні, чи є імунітет.

 Але ІФА-тести ще не запущені в Україні, бо “вони тільки проходять випробування”. Це має бути тест на специфічні антитіла.

За словами Ляшка, Україна буде “п’ятою країною в світі”, де стануть використовувати такий метод.

Заступник голови МОЗ, однак, наголосив: поки немає точної інформації, яка тривалість імунітету від SARS-CoV-2. За попередніми даними, вона не перевищує трьох місяців.

ПЛР-тест (за методом полімеразної ланцюгової реакції), за словами Ляшка, не можна використовувати завжди, адже при тестуванні можна потрапити в перші три дні інкубаційного періоду вірусу, коли ця діагностика буде неінформативною.

Довідка. Імуноферментний аналіз (ІФА, ELISA) – метод визначення сполук, макромолекул і вірусів на основі специфічної реакції “антиген-антитіло”. Утворений комплекс виявляють за допомогою ферменту. Антитіла зв’язуються виключно з певними антигенами (чужорідними для організму сполуками) – і ні з якими іншими.

До переваг методу відносять: відносно низька ціна, стабільність реагентів, простота реєстрації, створення каскадних систем посилення хімсигналів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...