Мед Атлант

Калуська ЦРЛ обмежена в прийомі планових пацієнтів. ВІДЕО

Калуська ЦРЛ обмежена в прийомі планових пацієнтів. Про це йшлося 8 травня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Медичний директор Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш повідомила, що станом на ранок цього дня у лікарні перебувало 15 пацієнтів з пневмоніями середньої важкості. Один хворий у важкому стані — на кисневій терапії у відділенні інтенсивної терапії, інформують “Вікна”.

Станом на 13.00 на лікування поступило ще четверо пацієнтів з пневмоніями, з яких у трьох підозра на коронавірусну інфекцію, в одного — підтверджений діагноз COVID-19 на етапі амбулаторного лікування.

За словами Наталії Кінаш, ситуація у лікарні стає напруженою. Так, уряд вже дозволив госпіталізацію пацієнтів для планового лікування і проведення операцій, проте Калуська ЦРЛ зараз не має можливості розгорнути площі для прийому пацієнтів, а те, що вона є опорною для лікування COVID-19, стримує цей процес. Якщо тенденція останніх двох тижнів збережеться і хворих на COVID-19 та з підозрами буде поступати відносно небагато, то в такому разі їхнє лікування можна буде поєднувати з госпіталізацією пацієнтів у інші профільні відділення. Інакше перспективи лікарні у наданні спеціалізованої допомоги будуть сумнівними.

Як зазначила Наталія Кінаш, розвантажити Калуську ЦРЛ могла б госпіталізація хворих з COVID-19, які не потребують інтенсивної терапії, у районну лікарню. Однак на даному етапі цей заклад не увійшов до переліку опорних лікарень з лікування коронавірусної інфекції через відсутність можливостей інтенсивної терапії.

Між тим, стримувати планову госпіталізацію і планові операції у Калуській ЦРЛ може й інший чинник: для поступлення на лікування потрібно отримати негативний ПЛР-тест на COVID-19. А можливості тестування на рівні області є обмеженими. Як повідомив на засіданні комісії заступник директора Калуського міського центру з надання первинної медико-санітарної допомоги Богдан Семаньків, створена при центрі мобільна бригада щодня бере по 20-22 зразки біологічного матеріалу для ПЛР-діагностики. З них 8-10 область повертає, оскільки їхніх потужностей теж не вистачає. За словами Богдана Семаньківа, якщо лікар не напише, що в хворого пневмонія “під питанням”, то аналіз можуть повернути. Зокрема, це стосується аналізів від контактних осіб та людей, які хочуть планово пролікуватися у стаціонарі. Крім того, результатів ПЛР-тесту потрібно досить довго чекати — як мінімум 3-4 дні.

У цілому, за словами Богдана Семаньківа, ситуація з гострими респіраторними захворюваннями в Калуші є стабільною і зростання кількості хворих з ГРЗ немає.

Начальник Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Богдан Пеленичка також відзначив: на сьогодні охопити ПЛР-тестуванням усіх фізично неможливо. Лабораторний центр розраховує на поставки обладнання і збільшення кількості щоденних тестувань. За його словами, важливо швидше робити повторні тести, бо людям, які одужали, треба дати можливість повернутися на роботу. Нагадаємо, що одужаним вважається той пацієнт, який отримав два негативні ПЛР-тести.

Головне фото ілюстративне. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...