Мед Атлант

Електроенергія подорожчала на 7,6%

Середньозважена ціна купівлі-продажу електричної енергії “на добу наперед” за 20 днів травня 2020 року без ПДВ становить 1 348,80 грн/МВт.год, що на 7,68% вище, ніж за 20 днів квітня та на 6,62% вище, ніж за квітень в цілому.

Про це йдеться в результатах моніторингу ринку, який проводить ДП “Оператор ринку”, пише Економічна правда.

Регулятор зазначає, що на внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії за 20 днів травня становить 1 258,33 грн/МВт.год. Що на 1,17% вище за ціну аналогічного періоду квітня та на 2,42% вище, ніж за квітень в цілому.

Обсяги купівлі-продажу електроенергії на ринку “на добу наперед” протягом 20 днів травня були на 10,07% меншими, ніж за аналогічний період квітня, та становили 1 732 145 МВт.год.

“На внутрішньодобовому ринку загальний обсяг купівлі-продажу електроенергії за 20 днів травня 2020 року збільшився на 89,28% і становить 526 833,70 МВт.год”, – резюмували у регуляторі .

Ринок “на добу вперед” (РДН) – сегмент ринку, на якому здійснюється купівля‐продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами.

Внутрішньодобовий ринок – сегмент ринку, на якому купівля‐продаж електроенергії здійснюється безперервно після завершення торгів на РДН та впродовж доби фізичного постачання електричної енергії.

Нагадуємо, 5 травня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, запропонувала скасувати пільговий тариф для населення на перші 100 кВт-год електроенергії для вирішення проблем з “зеленим” тарифом.

Згодом НКРЕКП спростували інформацію щодо підняття тарифів для населення. Наразі тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт-год на місяць становить 90 копійок (з ПДВ), а на наступні – 1,68 грн за кВт.

12 травня голова уряду Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

Читайте також: 39 мільйонів за час карантину заборгували прикарпатці за електроенергію.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...